U POTOČARIMA OTVORENA IZLOŽBA: “Koracima onih koji (ni)su prešli”

"Godinama poslije rata, kad sretneš nekoga i želiš pitati za nekoga, pitaš je li preš’o. I u tome je bila sva naša muka. O tome sad govorimo ovdje", kazao je Emir Suljagić.

  • Kultura

  • 20. Sep. 2021  

  • 0

Polaganjem cvijeća na mezarju Memorijalnog centra Potočari i otvaranjem izložbe “Koracima onih koji (ni)su prešli” jučer je obilježena 18. godišnjica osnivanja ove institucije. Kako je kazao Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, ova institucija je i više nego opravdala ulogu očuvanja sjećanja na ubijene u genocidu, ali nije uspjela promijeniti narativ koji se vodi u jednom dijelu BiH i regiona.

"Dobro se sjećam tadašnje poruke međunarodnih zvaničnika, u smislu da su Potočari poruka iz koje treba učiti. Četvrt vijeka od momenta počinjenja genocida, suma sumarum, niko ništa nije učio, niti Srbija koja je počinila agresiju niti predstavnici Srba niti međunarodna zajednica. Memorijalni centar je kao institucija učinio mnogo na očuvanju sjećanja i širenju istine, pogotovo u posljednje dvije-tri godine, i nezaustavljivo ide naprijed u toj svojoj zadaći", kazao je Hafizović.

Nura Begović iz Udruženja Žene Srebrenice kaže da je Memorijalni centar, osim u širenju istine i očuvanju sjećanja na ubijene, pomogao i majkama da imaju mjesto gdje uvijek mogu doći i biti sa najmilijima.

"Majkama je ovo sveto mjesto. Ovdje su im njihovi ubijeni, gdje one dođu, prouče Fatihu djeci, muževima, očevima i odakle šalju poruke mira, ali i poruke kroz koje traže da institucije, domaće i strane, ne dozvole da se genocid zaboravi i odakle pozovu da se ubice, sa svih strana, pronađu i kazne", rekla je Begović za Oslobođenje.

Nakon polaganja cvijeća na mezarju MC Potočari, u Fabrici akumulatora, koja je bila posljednje utočište za brojne žrtve genocida, otvorena je izložba ličnih predmeta žrtava, koja je uz izložbu usmene historije, te nekoliko umjetničkih postavki u Memorijalnom centru, upotpunila iskustvo svakog posjetioca koji želi saznati više o razmjerama genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica. Kustosi izložbe su Azir Osmanović, Elma Hašimbegović i Elma Hodžić, na grafičkom dizajnu je radio Bernard Pavlinović, tehnički konsultant je Armin Šepić, a na vizuelnom i prostornom oblikovanju izložbe radila je​ Samina Tanović.

Direktor MC Potočari Emir Suljagić je istakao kako izložbe ne bi bilo bez ambasadora Velike Britanije Matta Fielda, uz čiju je pomoć Centar dobio novac za projekat.

SVA NAŠA MUKA

"Ovo je izložba kakvu se ne bih postidio pokazati bilo gdje u svijetu, u institucijama mnogo starijim od naše i u zemljama koje imaju puno dužu i ozbiljniju tradiciju u ovom poslu. Prije svega, želim zahvaliti ambasadoru Velike Britanije Mattu Fieldu, bez čije podrške ovoga ne bi bilo, jer ne bi bilo para. Ovo je bila jedna moba za Memorijalni centar, jer svi su bili ovdje i radili nekoliko posljednjih dana do dugo u noć. Sve je naše u njoj, i što valja i što ne valja, i ovo je jedan od načina da progovorimo svojim glasom. Ovo je priča o grupama ljudi koji su pokušali preći, pa su se vraćali, živjeli po pećinama, proganjani i lovljeni kao životinje. Mnogi nisu prešli, mnogi su prešli. Godinama poslije rata, kad sretneš nekoga i želiš pitati za nekoga, pitaš je li preš’o. I u tome je bila sva naša muka. O tome sad govorimo ovdje", kazao je Suljagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...