PRVE PROCJENE NJEMAČKIH MEDIJA: Kandidati CDU-a i SPD-a tvrde da će sastaviti vladu, evo koje kombinacije su u igri

Njemačka je podijeljena na 299 izbornih jedinica od čega ih je najviše u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji (64) a najmanje u saveznoj pokrajini-gradu Bremenu (2).

  • Svijet

  • 26. Sep. 2021  26. Sep. 2021

  • 0

Na izborima pravo glasa imalo je oko 60,4 miliona Nijemaca, što je gotovo milion birača manje nego prije četiri godine na posljednjim parlamentarnim izborima 2017. Oko 2,8 miliona ljudi glasa prvi put na izborima za Bundestag.

I nakon prvih rezultata na osnovu prebrojanih glasova, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SDP) su izjednačene s blagim trendom u korist SPD-a, a obje stranke se smatraju pozvanima za sastavljanjem nove vlade.

U rezultatima TV stanice ARD-a na osnovu prvih prebrojanih glasova, Unija i SPD su gotovo izjednačeni: SPD ima 25,2 posto, a CDU/CSU 24,6 posto, što u kombinaciji s prognozama na osnovu izlaznih anketa predstavlja trend u korist SPD-a.

U prognozama javnog servisa ZDF SPD je s 25,6 posto u blagom vodstvu ispred Unije s 24,4 posto.

“Mi smo ostvarili dobar rezultat na izborima i to je nalog birača za SPD”, rekao je socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Scholz. On je izrazio zadovoljstvo što je SPD ostvario osjetno bolji rezultat od očekivanog i poboljšao svoje pozicije u usporedbi s prošlim izborima za 4,4 posto.

I kancelarski kandidat CDU/CSU-a Armin Laschet je uprkos uvjerljivom gubitku glasova u usporedbi s posljednjim izborima najavio sastavljanje vlade pod vodstvom demokršćana.

“Ja ću poduzeti sve da se ostvari vlada pod vodstvom Unije CDU/CSU”, rekao je Laschet i najavio kako teži koaliciji s liberalima i zelenima.

Većina birača konzervativnih demokršćana (CDU/CSU) vjeruje da bi imali bolji izborni rezultat da je umjesto predsjednika CDU-a Armina Lascheta glavni kandidat unije bio Markus Söder, predsjednik CSU i bavarski premijer.

Prema istraživanju koje je objavila javna televizija ZDF, tako misli 75 posto birača CDU-a i CSU-a. Istog je mišljenja 68 posto birača svih stranaka. Tek 17 posto anketiranih simpatizera demokršćana misli da ni kandidatura popularnijeg bavarskog političara ne bi promijenila rezultat, dok 7 posto misli da bi rezultati u tom slučaju bili i gori.

Bez obzira na to, ako je vjerovati anketama, Markus Söder je u Bavarskoj na ovim izborima doživio povijesni debakl: bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) ostvarila je najgori rezultat u više od 70 godina, piše tiražni Bild.

CSU je prema projekciji agencije Infratest dimap osvojio u Bavarskoj 32,8 posto glasova, što je za šest postotnih poena manje nego na posljednjim izborima za Bundestag 2017. Moguće je također da u Bavarskoj od socijaldemokrata ili Zelenih izgube neki od direktnih mandata. Zadnji put im se to dogodilo 2005, kad je SPD od 46 izbornih okruga osvojio direktni mandat u jednom, izbornom okrugu München-Nord.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...