ENERGOINVEST SE OGLASIO O PANDORA PAPIRIMA: "Nemamo kontrolu nad računima kompanija sa kojima poslujemo"

Energoinvest nema nikakvih vlastitih offshore kompanija, kao ni offshore računa bilo gdje u svijetu

  • Ekonomija

  • 05. Okt. 2021  05. Okt. 2021

  • 1

Pandora papiri, koji se prije svega tiču brojnih sumnjivih transakcija svjetskih moćnika i poznatih ličnosti, otkrivaju detalje i za područje Balkana. Nakon što su posljednji objavljeni dokumenti ukazali i na sumnjivo poslovanje Energoinvesta danas su se oglasili iz ove bh. kompanije.

Kako se navodi u njihovom zvaničnom saopćenju ono što oni u ovom trenutku mogu potvrditi  jeste da Energoinvest nema nikakvih vlastitih offshore kompanija, kao ni offshore računa bilo gdje u svijetu.

- Energoinvest ima račune u zemljama u kojima realizuje poslove ali je svaki od njih registrovan putem nadležnih Ministarstava i za iste je dobijeno odobrenje za naplatu i držanje sredstava, navode iz Energoinvesta.

Iz Energoinvesta tvrde kako oni nemaju kontrolu nad bankovnim računima kompanija sa kojima sarađuju.

- Što se tiče plaćanja drugim kompanijama, koji su u određenim periodima i na određenim projektima bili partneri, dobavljači, izvođači, isporučioci usluga i slično, koje na realizaciji kompleksnih poslova Energoinvest ima na desetine, jasno je da Energoinvest nema kontrolu niti može uticati na poslovnu strategiju i odluke o bankovnim računima drugih kompanija sa kojima sarađuje.

Podsjećamo, Pandorini papiri Energoinvest povezuju s izgradnjom elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova. Iako je cijela procedura javne nabavke za albansku dionicu dalekovoda pokrenuta još 2011. godine, ona je obilježena brojnim navodima o korupciji, zbog čega je proces završetka javne nabavke prolongiran sve do aprila 2014. godine, kada je Operator prenosnog sistema Albanije (OST) potpisao ugovor vrijedan 29 miliona eura s bh. inžinjerskom kompanijom Energoinvest za izgradnju albanske dionice, a posao je završen sredinom 2016.

Dokumenti se odnose na sporne radnje iz perioda 2013. godine. Oni otkrivaju da je Energoinvest platio ukupno više od 3,6 miliona eura maloj konsultantskoj firmi registriranoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u martu te godine. Firmu naziva AL Energy Transmission vodi albanski biznismen Vasil Kallup.

Vezano za ovaj slučaj iz Energoinvesta odgovaraju da se navodni poslovni aranžman dešavao prije više od 8 godina u vremenu drugih uprava Energoinvesta i periodu kada je Energoinvest realizovao projekte u Libiji, Alžiru, Iraku, Albaniji, Srbiji ,Makedoniji i Crnoj Gori, više informacija ćemo imati i moći saopštiti nakon detaljnog uvida u poslovno finasijsku arhivu iz navedenog perioda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...