JOŠ NIJE GOTOVO: Zastoj pregovora o formiranju nove vlade Njemačke

U Njemačkoj su trenutno zastali pregovori o formiranju nove vlade između Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD), Zelenih i Slobodarske stranke Njemačke (FDP).

  • Svijet

  • 11. Okt. 2021  

  • 0

Razgovori o “semafor” koaliciji su, nakon sedam dana, stali zbog velikih razlika u stavovima na temu finansija, prenosi Tanjug.

SPD i Zeleni žele poreski “opteretiti” više one koji dobro zarađuju, dok je FDP striktno protiv i smatra da bi to bilo protivno Ustavu.

Također, SPD i Zeleni žele novo zaduživanje zemlje, a FDP insistira na zaustavljanju uzimanja novih dugova.

Pregovarači najavljuju da će u petak javnost informirati o aktuelnom stanju u pregovorima.

Unija CDU/CSU ne odustaje

Čelnici SPD-a, Zelenih i FDP-a su 7. oktobra počeli razgovore o formiranju koalicijske vlade na čelu sa socijaldemokratskim kancelarskim kandidatom Olafom Scholzom.

Riječ je o prvim razgovorima u ovoj stranačkoj konstelaciji, koji bi trebali poslužiti stvaranju osnove za konkretne pregovore o koalicijskom programu.

SPD, kao najjača stranka na izborima održanim krajem septembra, ustrajava na formiranju vlade s Scholzom na čelu, ali Unija Krščansko demokratska unija / Kršćansko socijalna unija (CDU/CSU), na čelu s kandidatom Arminom Laschetom, uprkos teškim gubicima, i dalje insistira na mogućnosti sastavljanja vlade sa Zelenima i liberalima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...