GRLIĆ-RADMAN UPOZORAVA: "Stanje je sve gore na Balkanu, Hrvatska je posebno zabrinuta razvojem situacije u Bosni i Hercegovini"

Hrvatski ministar ostao je usamljen u upozorenjima o sve goroj situaciji na zapadnom Balkanu, posebno u BiH.

  • Mini market

  • 18. Okt. 2021  

  • 2

Ministri vanjskih poslova 27 država Evropske unije sastali su se danas u Luksemburgu na još jednom zasijedanju Vijeća za vanjske odnose (FAC). 

Od svih zvaničnika, samo je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić-Radman govorio o stanju na zapadnom Balkanu. 

FAC bi danas trebao usvojiti svoje zaključke o Bosni i Hercegovini i mandatu EUFOR-a. 

"Razgovarat ćemo i o situaciji na zapadnom Balkanu. Hrvatska je posebno zabrinuta razvojem situacije u Bosni i Hercegovini. Umjesto krucijalnog konsenzusa o izbornoj reformi, imamo eskalaciju u politickim sukobljavanjima i paralizu institucija Bosne i Hercegovine. 

Naglašavam važnost jednakosti tri konstitutivna naroda kao ključ funkioniranja i stabilnosti BiH i njenog EU-puta. 

Nedavni incidenti u Crnoj Gori i na granici Srbija-Kosovo su razloz za ozbiljnutu zabrinost! 

Stanje je sve gore na Balkanu i moramo raspraviti ovo i pokazati detaljan odgovor na narednom sastanku u novembru", poručio je Radman, piše Politički.ba.

On je ostao usamljen u svojem obraćanju novinarima pred početak sastanka. 

Svi ostali šefovi evropskih diplomatija govorili su o drugim temama: saradnji s državama Golfskog zaliva, situaciji u Nikaragvi, Etiopiji...

Više ministara, uključujući i odlazećeg šefa diplomatije Njemačke govorilo je o odnosima s Bjelorusijom i najavilo nove, oštrije sankcije koje će obuhvatiti i avio-prijevoznike koji su u Bjelorusiju dopremili veliki broj migranata. Oni su, potom, iz Minska transportirani na granice s EU...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...