ZALIHA NEMA, ODAVNO SU U STEČAJU: Šta je sa robnim rezervama u Republici Srpskoj?

Dok se druge države u kriznim situacijama oslanjaju na rezerve i zalihe osnovnih životnih namirnica, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

  • Ekonomija

  • 22. Okt. 2021  

  • 1

I dok se politička kriza u Bosni i Hercegovini produbljuje, a političari samo žure da jedni drugima odgovore na komentare, građani traže način da kućni budžet prilagode poskupljenjima. Zaliha nema, “Robne rezerve Republike Srpske” su u stečaju, a iz entitetske Vlade kažu da će ići u hitnu nabavku samo u slučaju “poremećaja na tržištu”. Šta im još treba da poremećaje i primijete?

Dok se druge države u kriznim situacijama oslanjaju na rezerve i zalihe osnovnih životnih namirnica, u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

MOMČILO KOMLJENOVIĆ, Vanjskotrgovinska komora BiH

“BiH nema robne rezerve ili ima, ali nema u dovoljnoj mjeri. RS ih nema uopšte i u posljednje vrijeme se razmišlja da se formiraju ponovo, a Federacija i kantoni imaju, ali ne odgovaraju svojoj svrsi”, rekao je Komljenović.

VLADIMIR BLAGOJEVIĆ, glasnogovornik Gospodarske komore RS-a

“Zbog tog nepostojanja adekvatnih zaliha ne možemo da reagujemo na poremećaje na tržitšu i amortizujemo sve ono što se dešava, kako bismo spriječili rast cijena pojedinih proizvoda”, kazao je Blagojević.

Prema novom Zakonu o interventnim nabavkama, za hitne nabavke zaduženi su entitetska vlada i Ministarstvo trgovine. Međutim, ta opcija se još ne razmatra.

"Donesenim Zakonom nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe,već on institucijama omogućava hitnu nabavku robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija. Vlada jednom godišnje, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma, najkasnije do 30. novembra tekuće godine, donosi plan interventnih nabavki“, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma RS-a.

Ni prognoze ekonomista nisu optimistične.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomist

"I kad bi ih imali, one bi bile predmet različitih oblika zloupotrebe, kao što se to desilo sa robnim rezervama RS. Možda je bolje reći: nismo sposobni i ne možemo imati robne rezerve”, rekao je Pavlović.

ALEKSA MILOJEVIĆ, ekonomist

“Svi se slažu da nam predstoji vrijeme duboke krize, i u svijetu i kod nas. Nikad se nije manje proizvodilo, a više preraspodjeljivalo”, naglasio je Milojević.

U prilogu kolega sa BHRT-a pogledajte šta o svemu kažu građani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...