GABRIEL ESCOBAR IMA PORUKU ZA REGION: "Hoćete li izabrati političare koji će voditi ekonomiju od 125 milijardi eura i 20 miliona stanovnika ili ćete se i dalje baviti pitanjima iz 1990-tih"

"Ključ za jači Zapadni Balkan je onaj koji stvara inkluziju, integraciju i etničko pomirenje, a ne nacionalističke politike", naveo je Eskobar.

  • Vijesti

  • 26. Okt. 2021  

  • 1

"Zapadnom Balkanu potrebni su politički lideri posvećeni evropskoj integraciji", izjavio je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

On je 26. oktobra na Beogradskom bezbJednosnom forumu rekao da regionu trebaju političari koji su otvoreni za dijalog, koji će se baviti prilikama 21. vIJeka, a ne problemima iz prošlosti.

"Ključ za jači Zapadni Balkan je onaj koji stvara inkluziju, integraciju i etničko pomirenje, a ne nacionalističke politike", naveo je Eskobar.

Po njegovim rIJečima, jedan od najvećih i najviše razočaravajućih izazova je to što se, kako je dodao, mnogi političari nisu razvijali u svom razmišljanju i da se i dalje raspravlja o stvarima iz 1990-ih koje je trebalo političkom voljom odavno riješiti, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Trebaju nam politčari posvećeni težnji ka Evropskoj uniji, volji naroda. Ali, nažalost, to nije uvijek slučaj. Vidimo neke uznemirujuće trendove u koncentraciji moći u političkim partijama, u koncentraciji ekonomskih mogućnosti samo kod ljudi povezanih sa tim partijama", rekao je Eskobar.

Sankcije nisu primarne

Dodao je da je Ministarstvo finansija Srbije, koje je uspješno upravljalo ekonomijom, u isto vrijeme ispitivalo aktivnosti organizacija civilnog društva koje su kritikovale vladu.

"Izbor za Zapadni Balkan bit će koja vrsta lidera će se izdići iz regiona. Da li će to biti lideri koji će prigrliti ideju ekonomskog čuda, ekonomije vrijedne 125 milijardi dolara i tržišta od 20 miliona ljudi, ili će se i dalje baviti pitanjima iz 1990-ih. To je izbor za narod, ne za međunarodnu zajednicu", dodao je Eskobar.

Istakao je da su sankcije sredstvo koje će biti korišteno ali da neće biti primarno.

"Rješenje su izbori, motivacija stanovnika, učešće javnosti u političkoj sferi. Lideri moraju da otvore dijalog sa civilnim društvom i opozicijom“, naveo je Eskobar.

Zvaničnik američkog State departmenta rekao je da je politika svake američke administracije, od bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, bila da svih šest zemalja Zapadnog Balkana ubrzo treba da budu dio Evropske unije i da region može da računa na Sjedinjene Američke Države (SAD) kao partnera.

"Mnoge zemlje napravile su ogroman napredak i nadam se da ćemo sa evropskim kolegama uspjeti da ubijedimo članice da nisu toliki rizik koliko su mogućnost", rekao je Escobar.

Dodao je da je svaka zemlja koja je postala članica EU postala više demokratska, stabilnija i prosperitetnija. Escobar je istakao da je Zapadni Balkan veliki pokretač ekonomskog rasta, dodajući da je ekonomija Srbije od 2000. godine porasla sedam puta.

Izrazio je podršku ekonomskoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana bilo, kako je rekao, kroz Zajedničko regionalno tržište ili inicijativu Otvoreni Balkan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...