ŠTA SE KRIJE IZA OTKAZIVANJA KONCERTA: “HDZ zabranio Šerbedžiji da pjeva samo zato što je Srbin"

"Etnički motivirana cenzura, da, svakako, ona je uz kriminal jedna od stožernih vrijednosti HDZ-a, ali dajte da zvuči prihvatljivo "našim europskim prijateljima", piše Vladimir Matijanić.

  • Kultura

  • 29. Okt. 2021  

  • 3

HDZ je zabranio koncert Rade Šerbedžije u Vinkovcima najavljen za 15. novembar zato što je Šerbedžija Srbin, a iz HDZ-ovske perspektive neprilično je da Srbin ili neko za koga se, po imenu i prezimenu pretpostavlja da je Srbin, pjeva uoči godišnjice pada Vukovara.

Jer Srbin je, iz HDZ-ovske perspektive, osnovano sumnjiv i potencijalni rušitelj Vukovara, čak i kad je, poput Šerbedžije, uoči rata idealistički i očajnički pokušavao apelirati na nervozna plemena da odustanu od najavljenog puškaranja i pokolja.

Etnički motivirana zabrana prikrivena je tobožnjom brigom za Vukovar

Naravno da će HDZ-ovci izbjegavati spominjanje Šerbedžijine nacionalnosti, ali će se istovremeno truditi probrati fraze iz kojih će biti jasno da Šerbedžija baš zbog nje ne smije nastupiti 15. novembra u Vinkovcima. Mijenjaju se vremena, nisu ovo devedesete kad je HDZ jasno artikulirao protivljenje odluci da dječak srpske nacionalnosti - ili dječak za kojeg se pretpostavljalo da je srpske nacionalnosti - otvara šibenski Festival djeteta i kad je predsjednik države i stranke, opijen pobjedničkom etničkom unifikacijom države, nacionalno prebrojavao karlovačke suce. 

Stigli su novo doba i novi ljudi. Umjesto ostrašćenog povjesničara HDZ danas vodi Andrej Plenković, hladni birokrat koji jako pazi na trendovsko ambalažiranje tuđmanovske politike. Etnički motivirana cenzura, da, svakako, ona je uz kriminal jedna od stožernih vrijednosti HDZ-a, ali dajte da zvuči prihvatljivo "našim europskim prijateljima". Uostalom, pročitajte što o zabrani Šerbedžijina koncerta veli Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik i, naravno, član HDZ-a.

Gradonačelnik Vinkovaca loše prikrio etnički motiviranu cenzuru

"O koncertu Rade Šerbedžije u sklopu Filmskog festivala glumca u Vinkovcima razgovarali smo s organizatorima festivala i složili se kako navedeni datum održavanja koncerta nije odgovarajući. Organizator Filmskog festivala glumca jedini je bio u direktnoj komunikaciji, nitko ispred Grada Vinkovaca nije razgovarao s Radom Šerbedžijom.

Koncert je planiran u tjednu kada se prisjećamo najveće tragedije hrvatskog naroda u novijoj povijesti, kada u miru i s pijetetom odajemo počast žrtvama Vukovara i našega kraja. Smatram da zbog svih onih koji u studenome dolaze u Vukovar i našu županiju, a time i u grad Vinkovce, kako bi odali počast žrtvi herojskog grada, održavanje koncerata u tom periodu nije primjereno."

Gradonačelnikove formulacije, poput "navedeni datum održavanja koncerta nije odgovarajući" ili "održavanje koncerata u tom periodu nije primjereno", jedva prikrivaju nervozu zbog činjenice da mu je u gradu 15. studenoga umalo nastupio netko s prezimenom Šerbedžija, a ne Perković ili Škoro. Njegovo ograđivanje - "nitko ispred Grada Vinkovaca nije razgovarao s Radom Šerbedžijom" - otkriva i gradonačelnikovu potrebu da kontrolira sve, ili barem sve što može, u gradu.

I da se ne snalazi baš savršeno s hrvatskim jezikom.

Bilo bi lijepo da HDZ-ovci objasne što to kod Šerbedžije vrijeđa bilo koju žrtvu

No to je nebitno, ovo ionako nije priča o kulturi, nego o prezimenima i političkim pripadnostima: u njoj neki Bosančić, zaštićen partijskom knjižicom i željeznim zakonom pripadnosti, ima slobodu određivanja sedmice u kojem proslavljeni glumac i jedna od markantnijih osoba naših kultura smije nastupiti u rodnom gradu. Vinkovci mogu biti veliki zbog toga što je iz njih u svijet krenuo Šerbedžija, a ne Bosančić; mali su zbog toga što Bosančić određuje kad Šerbedžija smije nastupiti. Mali su i zbog toga što prihvaćaju bosančićevski mrak te pristaju na logiku po kojoj nije moguće istodobno slušati Šerbedžiju i odavati "počast žrtvi herojskog grada". Bilo bi lijepo čuti članove stranke pravomoćno osuđene zbog kriminala kako objašnjavaju što to kod Šerbedžije može uvrijediti bilo čiju žrtvu.

Šerbedžijin koncert trebao se održati zadnjega dana Filmskog festivala glumca. Barem je tako planirala Umjetnička organizacija Asser Servus, koja je s Gradom Vinkovcima, Hrvatskim društvom filmskih djelatnika i Gradskim kazalištem "Joza Ivakić" suosnovala Festival.

"Trebao je Šerbedžija pjevati. Vjerojatno ćemo koncert pomaknuti za tjedan dana jer je Šerbedžija trebao pjevati 15.11., baš nekoliko dana prije obljetnice pada Vukovara. Vjerojatno ćemo koncert organizirati poslije toga, tražimo prvi slobodan datum. Mi smo ga svakako zvali, mi želimo da dođe. Pošto je Grad glavni pokrovitelj festivala, oni su nas zamolili da ga odgodimo jer je tjedan te tragedije Vukovara i nikakvi koncerti se ne održavaju, nezgodno je. Ne znam je li to zbog toga ili nije. Ajmo reći da moramo ispoštovati Grad maksimalno, pa smo mi odgodili koncert Šerbedžije. Vidjet ćemo kad će on moći", otkrio je Slaven Nuhanović iz Asser Servusa. Nuhanović je, kako vidimo, poput Ilije Čvorovića uvidio svoju "grešku" pa sada s izdašnim razumijevanjem daje alibi HDZ-ovskoj netrpeljivosti.

HDZ je sada cenzurirao Šerbedžiju, a prije nekoliko mjeseci Mehmedinovića

Nekonfliktni čovjek Šerbedžija pristat će, najavio je, na novi termin koncerta. Kaže, uradit će to zbog svojih Vinkovčana. Netko s manje takta sa zadovoljstvom bi poručio Vinkovčanima da će im pjevati čim s vlasti zbace zločinačku organizaciju, no Šerbedžija nije takav. I malo nam je žao što nije.

Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo kulture pod vodstvom Nine Obuljen Koržinek rezolutno se usprotivilo uvrštavanju romana Semezdina Mehmedinovića u projekt "Nagrada mlade kritike". HDZ-ovi nacional-esteti zapazili su da Mehmedinović nije hrvatski pisac i ne piše na hrvatskom jeziku. Pet mjeseci kasnije HDZ-ovi nacional-esteti zaključuju kako nije primjereno da Šerbedžija nastupa u sedmici godišnjice pada Vukovara.

Teško je nabrojiti za što su sve zakinuti životi koji u Šerbedžiji i Mehmedinoviću vide samo nehrvate. Odnosno, vide prije svega nehrvate. Da su uz silne estetske i etičke kvalitete još lišeni i političke vlasti, zaslužili bi žaljenje, navodi Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...