GENERALNI SEKRETAR UN-a NE PODNOSI BAHATOST MOĆNIH: "To je nemoralno!"

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da svijet ubrzava prema klimatskoj katastrofi te je dodao da lideri bogatih zemalja grupe G20 moraju učiniti više u mnogim područjima kako bi pomogli siromašnijim zemljama.

  • Svijet

  • 29. Okt. 2021  

  • 0

Govoreći uoči summita lidera zemalja G20, koji se održava ovog vikenda u Rimu, Guterres je rekao novinarima da postoji opasna razina nepovjerenja između velikih sila. Rekao je da se nada da će nadolazeći dvodnevni sastanak pomoći to prebroditi.

"To je nemoralno"

Guterres je posebno pozvao G20 da usmjeri više novčanih sredstava siromašnim nacijama, uključivo kroz oprost duga, te im pomogne da lakše dođu do vakcina protiv koronavirusa. Rekao je da ekonomski oporavak nakon pandemije dodatno pojačava nejednakosti.

"To je nemoralno", istaknuo je. Pozvao je G20 i da ispuni prethodnu obvezu usmjeravanja 100 milijardi dolara godišnje kako bi pomogli zemljama u razvoju da se nose s rastućim problemima povezanima s klimatskim promjenama.

"Moramo uhvatiti korak"

"Nažalost, poruka zemljama u razvoju je suštinski ova - ček je u pošti. Po pitanju svih naših klimatskih ciljeva, imamo još puno kilometara pred sobom. I moramo uhvatiti korak", rekao je Guterres.

Mnogi od lidera koji dolaze na summit G20 u Rim, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena, putovat će odmah nakon Rima u Škotsku na klimatski summit UN-a COP26 koji se smatra ključnim za borbu protiv prijetnje rastućih temperatura. Guterres je rekao da revidirane klimatske obveze nekih od država G20 ne bude povjerenje.

"Čak i da su nedavne obveze jasne i vjerodostojne, a postoje ozbiljna pitanja o nekima od njih, mi i dalje ubrzavamo prema klimatskoj katastrofi", istaknuo je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...