AMBASADOR ALKALAJ: “Christian Schmidt se neće obratiti na sjednici, važnije od toga je…” (VIDEO)

"Ovo je prvi put da  se  visoki predstavnik zvanično ne obraća. Međutim, to neće  umanjiti kvalitet i diskusije koja će biti na  samoj  sjednici", dodaje Alkalaj.

  • Politika

  • 03. Nov. 2021  

  • 1

Ambasador Bosne i Hercegovine pri UN Sven Alkalaj ,čije obraćanje je planirano na večerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN koje će razmatrati situaciju u BiH, kaže kako se visoki predstavnik Christian Schmidt neće obratiti na sjednici, ali kako je važnije od toga da će se produžiti mandat EUFOR-a.

Alkalaj kaže kako je Izvještaj visokog predstavnika o stanju u BiH proslijeđen zemljama članicama Vijeća sigurnosti BiH  i razlika od dosadašnjeg je da se visoki predstavnik Christian Schmidt neće obratiti i neće lično moći obrazložiti svoje stavove.
 
"Ovo je prvi put da  se  visoki predstavnik zvanično ne obraća. Međutim, to neće  umanjiti kvalitet i diskusije koja će biti na  samoj  sjednici.  Predviđeno je da se BiH obrati na toj sjednici,  zajedno  sa  drugim susjednim državama Hrvatskom  i Srbijom, kaže ambasador Alkalaj. 

Dodaje kako je u ovom trenutku bitno da  zemlje na osnovu tog izvještaja vrše konsultacije oko izlaganja na sjednici Vijeća sigurnosti, te kako smatra  da se mora upozoriti na kritično stanje u BiH.

Ambasador Alkalaj za BHRT kaže kako je sinoć vidio prečišćeni i usaglašeni dokument Rezolucije: 
  
"Za razliku od dosadašnjih dokumenata, visoki predstavnik se uopšte ne spominje ni u kojem kontekstu. Ali, značajnije od svega toga je da se produžava mandat EUFOR-a za godinu dana."


 
Kada je riječ o zainteresiranosti i spremnosti međunarodne zajednice da pomogne u razrješenju situacije u  BiH, ambasador Alkalaj smatra kako će se  to dosta vidjeti i u diskusiji koja će se danas voditi u Njujorku:

"Iz te diskusije će proizilaziti stavovi velike većine prijateljskih zemalja BiH, i zemalja koje vode brigu da na zapadnom Balkanu bude mir i da te zemlje nastave da napreduju ka EU.  Nijedna od zemalja ne bi željela da  vidi ni ratne sukobe, ni zveckanje oružjem.Međutim, svi bi željeli da  se stvari počnu kretati naprijed u BiH"  

 O tome šta očekuje od večerašnje sjednice, kaže:

"Nadam se da će u  tom smislu i biti diskusije  i osude  svih ovih pokreta koje smo imali iz Republike Srpske  i naznake Milorada Dodika i da će u  tom smislu proizaći određeni zaključci kuda  i kako bi se moglo kretati dalje, rekao je ambasador  Sven Alkalaj uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN u Njujorku.   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...