ŠPIJUNSKI SKANDAL U SRCU EUROPE: Mađarska priznala da je kupila sistem za prisluškivanje Pegasus

Čelnik odbora za odbranu i unutarnje poslove mađarskog parlamenta priznao je u četvrtak da je ministarstvo unutarnjih poslova kupilo kontroverzni softver za nadzor Pegasus

  • Svijet

  • 05. Nov. 2021  

  • 3

Tajne službe i policija djelovali su "sukladno zakonu u svim slučajevima", naglasio je Lajos Kosa, čelnik parlamentarnog odbora za odbranu i unutarnje poslove u Budimpešti u četvrtak. 

Bilo kakvo špijuniranje pomoću Pegasusa odobrili su suci ili ministarstvo pravosuđa, pojasnio je nakon sastanka parlamentarnog odbora, prenosi državna mađarska novinska agencija MTI.

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u julu. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara.

Neovisnim novinarima, vlasnicima medija i političarima u Mađarskoj instaliran je taj softver na mobitel bez njihova znanja.

Mađarska na početku nije komentirala ta otkrića.

Posljednjih gotovo 12 godina u Mađarskoj je na vlasti nacionalistički Fidesz premijera Viktora Orbana kojega kritičari optužuju za potkopavanje vladavine prava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...