PREMIJERKA SRBIJE ANA BRNABIĆ TJEŠI VUČIĆA: "Pismo kongresmena neće imati uticaja na politiku SAD-a prema...

"Neko je izlobiralo, vidi se da nije njihov tekst, jer sumnjam da prate situaciju i da znaju šta radi 'Telecom' ili 'TV Pink'. Vidi se i da su kao rezultat dobro plaćenih lobističkih firmi potpisali", kazala je premijerka Srbije

  • Regija

  • 08. Nov. 2021  08. Nov. 2021

  • 2

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne očekuje da će pismo kongresmena SAD američkom predsedniku Josephu Bidenu imati bilo kakvog utjecaja na politiku SAD prema Srbiji i dodala da je očigledno da se radi o rezultatu lobističkih agencija.

Premijerka Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja sporazuma između Instituta za vještačku inteligenciju i Grada Beograda ukazala da je lobiranje svuda dozvoljeno, a posebno u SAD gdje je i nastalo.

"Neko je izlobiralo, vidi se da nije njihov tekst, jer sumnjam da prate situaciju i da znaju šta radi 'Telecom' ili 'TV Pink'. Vidi se i da su kao rezultat dobro plaćenih lobističkih firmi potpisali", kazala je premijerka naglašavajući da broj potpisnika nije impresivan.

Na pitanje da li je brine jer su kongresmeni pitali zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriela Escobara šta će dalje biti s obzirom da su izbori u Srbiji 'nepošteni', Brnabić kaže da je ni to ne brine, jer je rezultat lobističkih aktivnosti.

"Te izbore niko na svijetu ne dovodi u pitanje, ali ljudi koji imaju para da plate lobiranje u SAD imaju prava da troše svoj novac, a njihova ideja je dvostruka - da se vrate na vlast i da jasno targetiraju 'Telekom' jer on ne smije da se takmiči protiv njih", kazala je Brnabićeva.

Ukazujući da su sve firme koje su učestvovale u lobiranju iznikle iz "Telecoma" i to tako što su koristili državne resurse, Brnabić kaže da im "Telecom" sada kada čuva svoje resurse smeta.

Ponovila je da nikada nije čula da je neko rekao da su izbori koji su bili u Srbiji neregularni ili nelegitimni i dodala da ako neko prihvata Skupštinu, a prihvataju je svi, onda priznaju i izbore.

Navodi i da je posao našeg ambasadora u SAD da sa svim razgovara.

"Postoje dvije stvari, jedna je da lobiraju i za to plaćaju, ne znam da li je Multikom ili neko drugi, što je legitimno. Oni žele politički ili biznis interes, a na nama je i našem ambasadoru da govorimo i pokazujemo pravo stanje u Srbiji", kazala je premijerka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...