POTOP STRANKE PREMIJERA KOSOVA: U drugom krugu lokalnih izbora partija Albina Kurtija izgubila dva najveća grada, a od 12 općina, pobijedili su samo u…

Drugi izborni krug, koji je održan mjesec dana nakon prvog, smatra se ključnim testom za Samoopredjeljenje i Kurtija.

  • Regija

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 0

U drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu vladajući pokret Samoopredjeljenje aktuelnog premijera Albina Kurtija je izgubio glavni grad Prištinu, kao i drugi po veličini kosovski grad Prizren.

Od 12 općina u kojim je išlo u drugi izborni krug Samoopredjeljenje je dobilo tek četiri - Gnjilane, Podujevo, Kamenicu i Štimlje, a nije dobilo ni Obilić, Đakovicu, Kačanik, Kosovo Polje, Vitinu i Orahovac.

Drugi izborni krug, koji je održan mjesec dana nakon prvog, smatra se ključnim testom za Samoopredjeljenje i Kurtija.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije Kosova, u Prištini je u drugom krugu glasanja u nedelju (14. novembra) pobijedio arhitekta školovan u Britaniji Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) sa oko 51 posto glasova.

Kandidat Samoopredjeljenja, bivši ministar zdravlja Arben Vitia dobio je oko 48 posto glasova. Vitia je priznao poraz i poželio uspjeh Rami, dok je novi gradonačelnik Prištine obećao da će raditi u korist svih građana Prištine.

Ostale općine

U Prizrenu je više glasova dobio kandidat Demokratske partije Kosova (DPK) Shaqir Totaj u odnosu na kandidata Samoopredjeljenja Mutahera Haskuku. Totaj je dobio 51 posto glasova a Haskuka skoro 49.

Alijansa za budućnost Kosova je, osim u Đakovici, pobijedila još u Klini, Orahovcu i Juniku. Socijaldemokratska inicijativa je pobijedila u Mališevu. U Obiliću je pobedio Xhafer Gashi iz Građanske inicijative za Obilić.

Od deset općina sa srpskom većinom na Kosovu, u nedjelju na birališta su izašli samo građani Klokota, gdje je više glasova birača dobio Vladan Bogdanović (55,13 posto) u odnosu na Strahinju Spasića iz Građanske inicijatve Srpska narodna sloga (44,87 posto).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...