"JOŠ JEDNOM PODVLAČIMO…”: Kavalec, Sattler i Nelson oštro upozorili ministra pravde BiH

"Još jednom podvlačimo da će svako dalje odlaganje u pravljenju nacrta zakonskih rješenja koja su u skladu s evropskim i međunarodnim standardima biti smatrano opstrukcijom u reformskom procesu i da će Vaše ministarstvo biti smatrano odgovornim zbog tih neuspjeha".

  • Društvo

  • 15. Nov. 2021  15. Nov. 2021

  • 6

Šefica Misije OSCE u BiH, šef Delegacije Evropske unije u BiH i američki ambasador u Bosni i Hercegovini upozorili su ministra pravde Bosne i Hercegovine da je najnoviji prijedlog zakona o prevenciji sukoba interesa, koji je nedavno upućen Vijeću ministara sve, samo ne zakon kakav je potreban BiH, te da uopće njije u skladu s evropskim standardima.

Kako saznaje politicki.ba u pismu koje potpisuju Kathleen Kavalec, Johann Sattler i Eric Nelson, ministar Josip Grubeša (HDZ BiH) upozorava se da je njegov prijedlog zakona ne samo u neskladu s zahtjevima EU, već nije uzeo u obzir niti jednu preporuku Venecijanske komisije, iako se na to obavezao. 

alt

Uz to, predložene mjere Grubišinog zakona "sadrže nedovoljne mehanizme zaštite kojima bi se prevenirala korupcija", navodi se u pismu. 

"Jasno smo stavili do znanja da ovakav zakon mora biti procijenjen da li je u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. Prijedlog zakona koji je Vaše ministarstvo dostavilo nije u skladu s tim standardima", stoji u pismu.

Grubeša se podsjeća i da se lično obavezao da će uvažiti preporuke Venecijanske komisije. 

Kada su one stigle početkom jula ove godine, on ih je jednostavno ignorirao. 

"Još jednom podvlačimo da će svako dalje odlaganje u pravljenju nacrta zakonskih rješenja koja su u skladu s evropskim i međunarodnim standardima biti smatrano opstrukcijom u reformskom procesu i da će Vaše ministarstvo biti smatrano odgovornim zbog tih neuspjeha", poručili su Kavalec, Nelson i Sattler. 

Oni su zatražili, kao dokaz opredjeljenja reformama, da Grubeša povuče poslati nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa, te da ga zamijeni s novim, koji mora biti u cjelosti u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. 

"Brza i neodložna akcija s Vaše strane je ključna u obnovi kredibiliteta Vašeg ministarstva i podršci borbi BiH protiv organiziranog kriminala", stoji na kraju pisma. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...