APOKALIPTIČNI PRIZORI S LICA MJESTA: Kanadu pogodile najveće poplave u posljednjih 100 godina, ima mrtvih...

Spasilačke ekipe pretražuju područje u potrazi za preživjelima i povrijeđenima.

  • Hronika

  • 17. Nov. 2021  17. Nov. 2021

  • 0

Iz vankuverske luke, najveće u Kanadi, saopćili su da su svi željeznički prilazi luci poplavljeni, dok je u klizištima istočno od luke jedna osoba poginula, a dvije su nestale, prenosi Hina.

“Sav željeznički saobraćaj u vankuversku luku i iz nje je prekinut zbog poplava u unutrašnjosti British Columbije”, rekao je glasnogovornik luke Matti Polychronis.

Najmanje je jedna osoba poginula u klizištu na autocesti 99 u blizini Pembertona oko 160 kilometara sjeveroistočno od Vancouvera.

Spasilačke ekipe pretražuju područje u potrazi za preživjelima i povrijeđenima.

Kroz vankuversku luku svake godine prođe tereta u vrijednosti od 440 miliona dolara, od automobila do osnovnih potrepština.

Prekinut transport pšenice

Zbog poplava izazvanih dvodnevnim pljuskovima privremeno je prekinut transport pšenice i uljane repice iz Kanade, jednoga od najvećih svjetskih izvoznika žitarica.

Kompanija Enbridge Inc zbog poplava je iz opreza zatvorila i dio plinovoda, a zbog oluja je zatvoren i naftovod Trans Mountain, kojim se od Alberte do pacifičke obale doprema 300 hiljada barela nafte na dan.

I kompanija Teck Resources Limited saopćila je da je zbog poplava poremećena dostava bakra i ugljena do izvoznih terminala.

Južno od British Columbije, u državi Washington u Sjedinjenim Državama, zbog jakih kiša evakuirano je stanovništvo i prekinuta je opskrba električnom energijom 150 hiljada domaćinstava.

U nekim dijelovima British Columbije u nedjelju je palo 20 cm kiše, koliko obično padne u mjesec dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...