EUROPARLAMENTARKA TANJA FAJON: “Odbrana murala je još jedan primjer šta Vlada Srbije i Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji..."

Srbija bi trebalo, prije svega, da se fokusira na postizanje pomirenja, promovisanje mira i stabilnosti i odbranu demokratije, kaže ona.

  • Regija

  • 17. Nov. 2021  17. Nov. 2021

  • 2

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon kazala je da bi Srbija morala da osudi veličanje ratnih zločinaca i da je svaka zaštita takvih ljudi neprihvatljiva u zemljama koje su kandidati za članstvo u Evropsku uniju.

Od 9. novembra, otkad su aktivistkinje u Njegoševoj ulici u Beogradu same pokušale da unište mural Ratku Mladiću, svakodnevno traju tenzije u centru Beograda.

Organizovana su dva protestna skupa, najprije zbog hapšenja aktivistkinja, a potom i zbog odbijanja nadležnih da uklone mural posvećen haškom osuđeniku. Paralelno sa protestima građanskih aktivista, pripadnici desničarskih grupacija su organizovali nekoliko skupova podrške ratnom zločincu i gotovo svaki dan stražare ispred murala.

Sve ovo bio je povod za reakciju poslanika Evropskog parlamenta, koji su svom saopštenju osudili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca.

“Odbrana murala je još jedan primjer šta Vlada Srbije i predsjednik Vučić misle o pomirenju, vladavini prava, demokratiji i regionalnoj saradnji. Još jednom su srpske vlasti i najviši srpski politički zvaničnici eklatantno pokazali da ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova. Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Iako nije među potpisnicima saopštenja,  Fajon za “Novu.rs” kaže da je u potpunosti saglasna sa njegovim sadržajem.

“Upoznata sam sa pismom koje su poslale i potpisale moje kolege i slažem se sa njegovim sadržajem. Svaka vrsta zaštite ili veličanja ratnih zločinaca, koji su osuđeni za svoja nehumana djela, apsolutno je neprihvatljiva i ne treba je tolerisati. Uključujući i nedavne događaje u Srbiji, zemlji koja je na putu da postane država članica”, navela je Fajon.

Dodaje da bi Srbija trebalo, prije svega, da se fokusira na postizanje pomirenja, promovisanje mira i stabilnosti i odbranu demokratije.

“To je ono što narod Srbije zaslužuje. Zato pozivam nadležne da najoštrije osude svaki pokušaj nestabilnosti i preispitivanja užasne i krvave prošlosti”,  zaključila je Fajon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...