OVO JE ŠTRAJK: Sindikalisti traže povećanje osnovice za 27 posto, u protivnom najavljuju...

Šest reprezentativnih sindikata koji zastupaju više od 14.000 radnika koji plaću primaju iz proračuna Kantona Sarajevo najavljuju generalni štrajk jer Vlada Kantona Sarajevo u Nacrtu proračuna za iduću godinu nije planirala povećanje osnovice za obračun plaća radnika.

  • Društvo

  • 18. Nov. 2021  18. Nov. 2021

  • 0

Sindikalisti traže povećanje osnovice za 27 posto, odnosno sa 315 na 400 konvertibilnih maraka. Ako im se zahtjevi ne ispune, poručuju da nemaju drugog izbora nego stupiti u štrajk.

Policajci, prosvjetni radnici, namjesnici i službenici u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, okupljeni oko ovih šest granskih sindikata, tvrde kako je vlada usvojila nacrt proračuna bez konsultacija s njima što je, prema njihovim riječima, svojevrsni presedan.

Faruk Bešlić, predsjednik Koordinacije Saveza samostalnih sindikata

"Nama se čini da je Vlada sama sa sobom potpisala sporazum za utvrđivanje osnovice, umjesto sindikata, to neće proći, to im nećemo dozvoliti. Pozivamo premijera Kantona Sarajevo da se više bavi premijerskim poslom, a manje stranačkim aktivnostima."

Saudin Sivro, predsjednik KO Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja

"Od gospodina Forte i te Vlade koju on predvodi mi smo dobili šipak, to i takav odnos prema sindikatima i radnicima koji su bili korektni će proizvesti ništa drugo nego štrajk."

Kantonalna vlada 4. novembra usvojila je Nacrt proračuna za 2022. godinu u iznosu od milijardu i 101 milion maraka. Sindikalisti tvrde da u proračunu ima prostora za povećanje osnovice. Svoje zahtjeve pravdaju svakodnevnim poskupljenjima.

Elvis Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika

"Evo krenut ćemo od osnovnih životnih namirnica, goriva, najavljuje se poskupljenje struje, plina, sve će se to održati, na sve građane Kantona Sarajevo, samim tim i na nas radnike. Očekujemo od Vlade da će ozbiljno pristupiti svojim obavezama."

Od svojih zahtjeva neće odustati, najavljuju borbu šestorke protiv trojke, odnosno sindikata i kantonalne vlade. Traže da vlada povuče Nacrt budžeta, i da ih pozove na pregovore. Ukoliko se to ne desi, svoja prava tražit će pred zgradom Kantonalne vlasti, protestima i štrajkom.

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...