ODBRANA UHAPŠENOG DIREKTORA TVRDI: "Bosnalijek trpi veliku štetu zbog hapšenja Uzunovića"

Sud Bosne i Hercegovine održao je juče ročište na zahtjev Tužilaštva BiH o određivanju pritvora direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću kojeg sumnjiči za organizovani kriminal i pranje novca.

  • Vijesti

  • 09. Dec. 2021  09. Dec. 2021

  • 3

Odbrana uhapšenog direktora najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije Bosnalijek Nedima Uzunovića smatra da bi njegovim pritvaranjem kompanija izgubila milione.Uzunovićev advokat Mirsad Crnovršanin je istaknuo da bi prikupljanje dokaza do potencijalnog podizanja optužnice u Tužilaštvu BiH moglo trajati predugo, a da bi, ukoliko Uzunović za to vrijeme bude u pritvoru, Bosnalijek izgubio milione, prenosi portal Indikator.ba.Rečeno je i da jučer nisu mogli krenuti kamioni robe za Rusiju jer Uzunović nije bio na slobodi da, kao jedino ovlašteno lice, potpiše potrebne akte.- Jučer i danas nije mogao biti otpremljen kamion u vrijednosti od 700.000 KM, to je 1,4 miliona KM direktne štete koja je već nastala, a milioni bi još mogli biti izgubljeni ako mu bude određen pritvor, rekao je Crnovršanin naglasivši da prijedlog tužiteljice da Uzunović sve potrebno potpisuje u pritvoru –  ne dolazi u obzir.Na drugoj strani Tužiteljistvo je pritvor zatražilo zbog straha od bjekstva i da bi osumnjičeni mogao pokušati prikriti dokaze.Sud Bosne i Hercegovine održao je juče ročište na zahtjev Tužilaštva BiH o određivanju pritvora direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću kojeg sumnjiči za organizovani kriminal i pranje novca.Tužilaštvo BiH tereti Uzunovića da je organizovao dvije kriminalne grupe za pranje novca, zloupotrebu položaja i finansijski kriminal.Prema navodima, Uzunović se tereti da je organizovao jednu kriminalnu grupu koja se odnosi na njega i njegovu porodicu (žena, sestra, otac, punac, prijatelji…). On je preko više offshore kompanija prao novac Bosnalijeka na način da ga je prebacivao na račune offshore kompanija, a zatim isti dan taj novac prebacivao na svoj privatni račun.Prema navodima tužitelja, te offshore kompanije su navodno Bosnalijeku pružale marketinške usluge, ali je konstatovano da nikada nisu uradile posao koji je Uzunović naveo.Na ovaj način Uzunović se tereti da je sebi i porodici protuzakonito pribavio više od osam miliona KM.Druga kriminalna grupa se odnosi na organizovanje stranaca, direktora kompanija koje su kupovale dionice Bosnalijeka – novcem Bosnalijeka. Tu je riječ o nezakonitoj privatizaciji u korist trećih osoba.Pored Uzunovića uhapšena je još jedna osoba, a još pet ih je dobilo poziv na saslušanje. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...