EVROPSKA FILMSKA NAGRADA: U Berlinu svečana dodjela, "Kuda ideš, Aida?" nominiran u nekoliko kategorija...

Večeras će u Berlinu u Njemačkoj biti održana 34. svečana dodjela Evropske filmske nagrade, a bh. film "Kuda ideš, Aida?" nominiran je u nekoliko kategorija.

  • Kultura

  • 11. Dec. 2021  

  • 0

Filmu "Kuda ideš, Aida?", rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti će biti "Odjeljenje broj 6" finskog reditelja Juha Kuzmanena, francusko-britanski "Otac" Floriana Zelera, italijanska "Božja ruka" Paola Sorentina i francusko-belgijski "Titan" Juli Dukurnau.

"Kuda ideš Aida?" takmiči za najbolji “Evropski film 2021", Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Ðuričić za najbolju glumicu.

Pored navedenih nominacija, "Kuda ideš, Aida?" je nominovan za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu, koju dodjeljuju studenti sa evropskih univerziteta.

Film "Kuda ideš, Aida?" koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za "Oskara" u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U takmičenju za naslov "Evropskog reditelja 2021" sa Žbanić su u konkurenciji Sorentino, Zeler, Dukurnau i Rumun Radu Jude za film "Bad Luck Banging or Loony Porn".

U konkurenciji za najbolji scenario pored Žbanić, tu su Judo, Sorentino, Zeler i Kristfer Hampton za "Oca", kao i Eskil Vogt i Joahim Trier za norveški "Najgora osoba na svijetu".

Sa Ðuričić u konkurenciji su glumice Seidi Harla za "Odjeljenje broj 6", Ceki Muligan za "Obećavajuća mlada žena", Renata Rajnsve u "Najgoroj osobi na svijetu" i Agata Rusel u "Titanu".

Za najboljeg glumca su nominovani Jurij Borisov za "Odjeljenje broj 6", Entoni Hopkins za "Oca", Vinsent Lindon u "Titanu", Tahar Rahim za britanskog "Mauretanca" i Franc Rogovski za austrijsko-njemačku "Veliku slobodu".

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale "Feliks Avord". Od 1997. godine, Evropska filmska nagrada održava se početkom i sredinom decembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...