MURAT TAHIROVIĆ ODGOVORIO DODIKU: "Mladić je davno rekao da je RS genocidna"

(...) a onda su uslijedile presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), pa onda i Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu."

  • Društvo

  • 22. Dec. 2021  22. Dec. 2021

  • 1

"Nekada je Karadžić prijetio nestankom muslimana ako se ne usliše njegove želje. Danas Dodik prijeti hapšenjem Šemsudina Mehmedovića zbog navodne izjave o genocidnoj tvorevini.

Prvi koji je RS nazvao genocidnom bio je Ratko Mladić, a onda su uslijedile presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), pa onda i Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu.

De facto i de jure, kroz presude je utvrđeno da je RS nastala na ratnim zločinima i genocidu, a sve ostalo je sloboda govora, zagarantovana Ustavom o slobodi izražavanja", Rekao je ovo u izjavi za Vijesti.ba predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, reagujući na današnji istup člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je na konferenciji za novinare u Banjaluci poručio da će državni zastupnik Šemsudin Mehmedović biti uhapšen čim stupi na teritoriju RS-a, "zbog toga što je Srbe nazvao genocidašima, a RS genocidnom tvorevinom".

Podsjetimo šta je Dodik rekao:

"Taj, kako se zove, Šemsudin Mehmedović nas na bazi pojedinačnih tužbi i presuda zove genocidašima. Šta da radimo protiv takvih. To je samo dokaz zašto je i koliko je bilo zlonamjerno kada je Inzko nametnuo zakon a nije obratio pažnju na takve mogućnosti. 

Imate sud u Hagu koji je presuđivao i kvalifikovao neka djela. To koristi, taj, kako se zove, Šemsudin Mehmedović. On koristi da nas na bazi pojedinačnih tužbi i presuda karakteriše genocidašima, sav narod genocidan, RS genocidna tvorevina. Taj zakon je omogućio da radi šta hoće.

Ako se negdje pojavi u RS-u i naši organi saznaju da je tu, bit će uhapšen."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...