NARCIS JE BIO NAJMLAĐI DOBROVOLJAC: Ratovao je u Bosni i Hercegovini s 11 godina

"Priključio sam se Armiji Bosne i Hercegovine sa punih 11 godina. Bio sam sve vrijeme na Dobrinji, koja je čitav rat bila opkoljena, bez hrane, bez vode, bez plina i bez mogućnosti za normalan život", kaže Narcis.

  • Društvo

  • 29. Dec. 2021  29. Dec. 2021

  • 0

Ratovi koji su 1990-tih poharali područja bivše Jugoslavije, nisu poštedjeli ni populaciju najnježnije dobi.

Osim što su bila žrtve, djeca su zaduživala oružje i priključivala se borbenim jedinicama, puno više nego što se to misli.

Iako Hrvatska prednjači u broju malodobnih branitelja, djece ni na bosanskim bojišnicama nije nedostajalo. Srbija o djeci-vojnicima nikada nije vodila ozbiljnu evidenciju, no smatra se kako su i iz te zemlje u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu dobrovoljno odlazili maloljetni dječaci.

Najmlađi pripadnik Armije Republike BiH

Iako Hrvatska bilježi vukovarsku braniteljicu koja je u dobi od samo 14 godina zadužila oružje i stala u odbranu grada, čini se kako najmlađi učesnik rata dolazi iz Sarajeva. Njegovo ime je Narcis Mišanović.

Narcis je, donosi Radio Slobodna Evropa, u ratu izgubio oca i brata, kao i stan koji je bio u potpunosti razrušen:

"Priključio sam se Armiji Bosne i Hercegovine sa punih 11 godina. Bio sam sve vrijeme na Dobrinji, koja je čitav rat bila opkoljena, bez hrane, bez vode, bez plina i bez mogućnosti za normalan život. Bio sam u Trećem bataljonu V čete. Prvo sam obavljao kurirske zadatke, a zatim sam održavao oružje u četi. Tu sam proveo čitav rat, sve do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Bila mi je čast dijeliti sudbinu s ljudima koji su imali samo jednu ideju – da prestane rat i da se odbranimo", kazao je najmlađi pripadnik Armije BiH.

“Branili smo svoje porodice, kuće i škole”

“Borili smo se i branili svoje porodice, kuće, svoj grad, svoje škole, svoje fakultete. Bila je jedna jedina ideja – slobodna Bosna i Hercegovina, država svih naroda i narodnosti. Meni, kao djetetu, služba sa ostalima nije bila teška, već pozitivna stvar. Prepoznao sam na tim ljudima da su imali isti cilj, a to je živjeti skupa. Uz mene je bilo i Igora i Marka i Slobodana. Svi su imali istu ideju. Niko nije gledao na ime i prezime. Svako je ostao normalan i branio vrijednosti ovog grada, države i naroda.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...