MURAT TAHIROVIĆ: "Tužilaštvo BiH prešutno sve odobrava, poštari i studenti prisustvuju obilježavanju"

TUŽILAŠTVO BIH PREŠUTNO SVE ODOBRAVA, POŠTARI I STUDENTI PRISUSTVUJU OBILJEŽAVANJU.

  • Politika

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 1

"Činjenica je da se duže vrijeme krši odluka Ustavnog suda, činjenica je isto tako da Tužilaštvo BiH još uvijek nije poduzelo nikakve mjere protiv aktera tih dešavanja i na neki način prešutno odobrava sve ovo", kazao je za Hayat Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Dešavanja u pozadini trebaju nas zabrinuti

U početku je kazao kako je malo pratio obilježavanje neustavnog dana manjeg bh. entiteta te da je sve pratio sa podsmijehom.

"Malo to izgleda žalosno, ja sam imao priliku jutros da to malo pratim, kada vam na vojnom obilježavanju sudjeluju poštari i studenti, meni to malo liči na neku. . . Malo sa podsmijehom sam to posmatrao. Ali ono što se dešava u pozadini svega toga mora da nas zabrine malo jer vidimo da su učestali napadi na povratnike skoro u svim gradovima u RS-u, pa čak i u Brčko distriktu. Izjave koje dobijamo iz entiteta, nadležni koji bi trebali da poduzmu određene mjere su sa podsmjehom na neki način, jer na licu im se vidi da nisu spremni da poduzmu adekvatne mjere kako bi se zaštitili povratnici i kako bi se kaznili vinovnici tih događaja."

Još jedno neustavno obilježavanje

Istakao je da se radi o još jednom u nizu neustavnog obilježavanja koje će proći nekažnjeno.

Nažalost, ovo će biti još jedno neustavno obilježavanje koje će proći na način da svi oni koji počinili određena krivična djela poput napada na vjerske objekte, poput napada na pojedince će proći nekažnjeno i to se dešava već zadnjih više od 20 godina.

Povratnicima je potrebna pomoć sa nivoa države

Povratnicima u manjem bh. entitetu RS je u ovim trenucima najteže, a zbog cjelokupne situacije njima je potrebna pomoć.

Muratović smatra da je osim pomoći iz manjeg bh. entiteta RS potrebna i pomoć sa nivoa države.

"Ja mislim da je njima najteže u ovim danima od Božića pa dok ne prođe taj famozni 9. januar (op.a. neustavni dan manjeg bh. entiteta) jer su izloženi raznim provokacijama, raznim napadima i jednostavno ljudi očito žive u određenom strahu i potrebna je pomoć. Potrebna je naravno pomoć i sa, ne samo iz entiteta RS-a, već i nivoa države, nadležne institucije poput Ministarstva sigurnosti i drugi da poduzmu određene mjere koje su u njihovoj nadležnosti, jer do sada imaju dovoljno iskustva i očito da se to iz godine u godinu ponavlja. Da na neki način poduzmu adekvatne mjere i zaštite ljude i vjerske objekte kako se to u narednom periodu, a vjerovatno će toga biti, a kako se vjerovatno to u narednom periodu ne bi dešavalo, kako bi povratnici i svi vjerski objekti i svi oni koji obavljaju određene funkcije u RS-u bili zaštićeni na adekvatan način, odnosno kako bi im se pružila zaštita države, kako bi država pokazala svoju moć i snagu bar u onom dijelu kada je neophodno da se zaštite lica i imovina povratnika na tom prostoru", kaže Muratović za Hayat.

Prevenirati ako se ne može zaustaviti

Na kraju razgovora naglasio je kako je moć politike u manjem bh. entitetu RS takva da su skoro svi jedinstveni povodom obilježavanja neustavnog dana manjeg bh. entiteta RS, te da ako se nije moglo zaustaviti moglo se prevenirati u pogledu napada na povratnike.

Smatra da imamo dovoljno iskustva iz prethodnih godina kada su iste stvari se dešavale.

"Jeste se moglo prevenirati, vjerovatno se nije moglo zaustaviti samo obilježavanje. Očito moć politike u RS-u je takva da su svi jedinstveni povodom toga, ali se jeste moglo prevenirati da se ne dođe do ovakvih slučajeva provokacija i napada na povratnike i vjerske objekte. Imamo dovoljno iskustva iz prethodnih godina da se to dešavalo i da niko, kada se i desi jedan takav slučaj, nije snosio nikakve posljedice i mora se pronaći model i način kako prevenirati i suzbiti sve to, pa ako je neophodno postaviti neku zaštitu, odnosno policiju državnu, kada su u pitanju vjerski objekti, pa i na mjestima gdje je to uobičajeno, gdje se ponavljaju ti isti ekscesi da se taj dio zaštiti na neki način onemogući tim pojedincima ili grupama koje su očito instruisane napadima i fašističkim izjavama, da se spriječi odnosno da ne mogu doći u poziciju da provociraju povratnike na prostoru entiteta RS", kazao je za Hayat Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...