AMBASADOR ALKALAJ O VUČIĆEVOJ "GLAVOBOLJI": "Srbija strahuje od sankcija, jer je na putu ka EU. Dodik može..."

Gost u programu televizije Hayat večeras je bio ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj.

  • Politika

  • 17. Jan. 2022  17. Jan. 2022

  • 2

Podršku Njemačke i NATO-a Alkalaj vidi kao stratešku.

"Nadam se podršci Njemačke i NATO saveza kroz udruženi nastup u vidu sankcija. Znamo da je tokom agresije jedinstvena reakcija međunarodne zajednice doprinijela postizanju mira. Rusija nema pravo postavljati uslove o ulasku BiH u NATO. To je unutrašnje pitanje BiH. Rusija naprosto želi zadržati uticaj na Balkanu putem svojih igrača Dodika i Vučića", kazao je Alkalaj.

Najavljeni povratak Dodika u institucije BiH Alkalaj pažljivo ocjenjuje pozitivnim.

"Vraćanje u bh. institucije moće biti pozitivan znak, ali treba dobro procijeniti šta iza toga stoji. Sigurno je da sankcije daju efekta. Važno je da se djelima, a ne riječima pokaže šta predstavlja taj povratak u institucije BiH, odnosno da li će dovesti do funkcionalnosti vlasti. Srbija strahuje od sankcija, jer je na putu ka EU. Dodik može umnogome usporiti njen napredak i on dođe kao kamen oko Vučićevog vrata",  ističe Alkalaj.

Dodaje da oklijevanje pravosuđa sa procesuiranjem svih onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH nije razumno.

"Tužilaštvo BiH još uvijek nije sankcionisalo sve one koji su ugrozili ustavni poredak BiH. Ja očekujem da će doći to toga, a naravno da to podržavaju i priželjkuju svjetske sile u međunarodnoj zajednici. Od visokog predstavnika se očekuje da posegne za Bonskim ovlastima radi zaštite mira. Svako nekažnjavanje podstiče dodatne rušilačke aktivnosti. Dodik zateže konopac dokle može i uvijek pokušava izvući korist za svoju vlast. Još nije kasno da ga se zaustavi", kaže Alkalaj.

Alkalaj rješenje vidi u institucionalnom djelovanju i dijalogu.

"Možemo naći odgovor ako za to postoji volja, ali to mora biti u institucijama, a nikako privatnim relacijama pojedinih lidera", zaključio je Alkalaj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...