DRAMATIČNO NA ISTOKU: Najveći nalet kineskih borbenih aviona u zoni protuzračne odbrane Tajvana, reakcija lovaca...

Tajvanske zračne snage su izdala upozorenja, a aktivirani su i sistemu protuzračne odbrane, navelo je ministarstvo.

  • Svijet

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 0

Tajvan je izvijestio o najvećem naletu kineskih aviona u zonu protuzračne odbrane tog otoka još od oktobra prošle godine, a ministarstvo odbrane navodi da su tajvanski lovci upozorili 39 kineskih aviona da odu.

Tajvan se žalio više od godinu na česte upade kineskih aviona u zračnu zonu otoka, najčešće na otoke Pratas, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Tajvan naziva kineske vojne aktivnosti “sivom zonom” ratovanja, osmišljenom da iscrpi tajvanske snage tako što ih stalno izaziva, i na taj način testira odgovor Tajpeja.

Tajvanske zračne snage su izdala upozorenja, a aktivirani su i sistemu protuzračne odbrane, navelo je ministarstvo.

‘Vježbe namijenjene zaštiti suvereniteta’

Nije bilo komentara od Kine, koja je ranije isticala da takve akcije predstavljaju vježbe namijenjene zaštiti suvereniteta zemlje.

Kina vrši pritisak na Tajvan da prihvati njene zahtjeve za suverenitetom.

Tajvanska vlada tvrdi da želi mir, ali i da će se braniti ako bude napadnuta.

Četvrtog oktobra, grupa od čak 56 aviona uočena je u zračnoj zoni Tajvana, a tri dana ranije, Kina je blizu otoka poslala 148 aviona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...