NOVO ČUDO IZ WOLFSBURGA: Stiže ID.5, Volkswagenov električni SUV-kupe, pogledajte kako izgleda...

Kupcima je na raspolaganju nekoliko konfiguracija automobila. Svi modeli koriste bateriju od 77 kWh, a početnom verzija sa oznakom Pro raspolaže sa 172 KS i 310 Nm obrtnog momenta.

  • Auto

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 0

Volkswagen je u pogonu Zwickau započeo proizvodnju potpuno električnih automobila ID.5 i ID.5 GTX

Njemački automobilski gigant je za potrebe proizvodnje ovog, ali i drugih električnih modela u potpunosti transformirao fabriku, a ID.5 zasnovan na električnom SUV modelu ID.4, koji je dobio “kupeovsku” karoseriju.

Planirano je da se ID.5 i ID.5 GTX u početku prodaju na evropskom tržištu, a kasnije bi trebalo da stignu i u još neke dijelove svijeta.

Kupcima je na raspolaganju nekoliko konfiguracija automobila. Svi modeli koriste bateriju od 77 kWh, a početnom verzija sa oznakom Pro raspolaže sa 172 KS i 310 Nm obrtnog momenta.

Snaga raste na 201 ks i 310 Nm u Pro Performance opciji, a u vrhu ponude je verzija GTX sa dva elektromotora – prednjim od 108 KS i 162 Nm i zadnjim od 201 KS i 310 Nm. Ukupna kombinovana snaga iznosi 295 KS.

Volkswagen tvrdi da Pro i Pro Performance imaju procijenjeni WLTP radijus kretanja do 520 km, dok GTX sa punom baterijom može putovati ka Zwickau transformisala za potrebe proizvodnje električnih automobila, od 2018. je potrošeno oko 1,2 milijarde eura. Veliki dio ove investicije je otišao u unapređenje i proširenje limarske radionice koja je 90 posto automatizovana.

U Volkswagenu kažu da je fabrika Cvikau prvi “veliki objekat bilo kog proizvođača širom svijeta koji je prebacio svu proizvodnju sa vozila sa SUS motorima na čisto na električna vozila”.

U pogonu se trenutno izrađuje ukupno šest električnih modela VW grupe, uključujući ID.3, ID.4, Audi Q4 e-tron, Q4 Sportback e-tron i Cupru Born.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...