OTVARAJU SE I ZEMLJE SA NAJSTROŽIM LOCKDOWNOM: Nakon dvije godine spremni za turiste

Australijske vlasti najavljuju da će, prvi put nakon dvije godine, dobrodošlicu iskazati svim turistima koji su potpuno vakcinisani i imaju vizu. Oni koji nisu vakcinisani trebat će imati neki nužan razlog za posjetu te će podlijegati karantini.

  • Svijet

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 0

Australija, ali i Novi Zeland, dvije s obzirom na Covid-mjere praktički najstrože zemlje na svijetu, otvaraju svoje granice! To bi trebale učiniti tokom ove godine - Australija od 21. februara, a Novi Zeland u fazama, a u potpunosti u oktobru.

Australijske vlasti najavljuju da će, prvi put nakon dvije godine, dobrodošlicu iskazati svim turistima koji su potpuno vakcinisani i imaju vizu. Oni koji nisu vakcinisani trebat će imati neki nužan razlog za posjetu te će podlijegati karantini.

Postepeno otvaranje australskih granica započelo je još u novembru. Dosad je u zemlju, prenosi Lonely Planet, ušlo gotovo 580 hiljada ljudi - i to potpuno vakcinisani Australci koji su živjeli u inozemstvu i nositelji viza, među ostalima studenti, kvalificirani migranti ili pak radnici.

Vakcinisanost za Australce znači da ste primili najmanje dvije doze vakcina AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Covax, Coronavac, Sputnik, Sinopharm ili Novavax ili pak jednu dozu vakcine Johnson & Johnson. Od posljednje doze mora proći najmanje sedam dana. Trenutno booster doza nije nužna za ulazak u zemlju, a dokaz o vakcinisanju trebaju predočiti i djeca starija od 12 godina (iako tu postoje iznimke). Uz sve to, potrebno je pokazati i negativan test koji nije stariji od 72 sata.

"Budi se" i Novi Zeland. Dvije godine nakon što su zatvorili svoje granice, vlada je sada objavila plan od pet koraka za otvaranje te države u narednih 10 mjeseci.

Otvaranje, dakle, počinje 27. februara, kada se kući mogu vratiti potpuno vakcinisani Novozelanđani koji žive u Australiji. Od 13. marta to će se proširiti i na Novozelanđane koji žive u ostatku svijeta, kao i za međunarodne radnike i oni koji imaju radnu vizu.

U julu (iako se čeka potvrda tog roka), otvaraju se granice za državljane 60-ak nacija koji ne trebaju vizu za ulazak u Novi Zeland, dok bi svi ostali mogu slobodno ulaziti u zemlju (uz uobičajeni vizni režim) od oktobra.

Novi Zeland se inače planirao otvoriti u aprilu, no omikron je poremetio taj plan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...