TOTALNO DRUKČIJI OD DRUGIH: Tačno u ponoć ukidaju sve mjere, otvaraju se granice u...

Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbjegavaju sudjelovanje u masovnim sportskim takmičenjima i kampovima, da univerziteti djelomično nastavu održavaju na daljinu, te da se u slučaju gužve u javnom prijevozu nosi maska.

  • Svijet

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 0

Tačno u ponoć, otprilike dvije godine nakon početka pandemije, Švedska je ukinula sve epidemijske mjere, prestala s masovnim i besplatnim testiranjem na COVID-19 i potpuno otvorila granice za sve građane Evropske unije.

Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale s istaknutih mjesta u švedskim medijima. Na još uvijek plamteću pandemiju, jer Švedska je posljednjih dana bilježila desetke hiljada pozitivnih testova, od jutros podsjeća tek savjet nevakcinisanima da izbjegavaju gužve u zatvorenim prostorima, te preporuka svima da ostanu kod kuće ako imaju simptome Covida-19.

"Pandemija nije gotova, ali restrikcije jesu"

"Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije jesu. I dalje postoje posebni savjeti za nevakcinisane osobe. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ako imaju simptome. Ne moraju se testirati, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Za njih postoje posebna pravila ponašanja", rekla je švedska ministrica zdravstva Lena Hallengren, te dodala:

"I dalje postoji potreba da se ljudi vakcinišu. Ako ste dobili dvije doze vakcine, trebali biste uzeti i treću. Za produženje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri doze".

Koje su sve mjere ukinute?

Od srijede, dakle, više ne vrijede sljedeće epidemijske mjere: obavezna kontrola Covid-potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom s više od 50 osoba, sva javna okupljanja u zatvorenom moraju imati sjedeća mjesta, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 četvornih metara prostora po sudioniku.

Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23:00, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju osigurati najmanje 10 četvornih metara prostora po posjetitelju.

Ukinute su i preporuke da se radi od kuće, da odrasli izbjegavaju sudjelovanje u masovnim sportskim takmičenjima i kampovima, da univerzitti djelomično nastavu održavaju na daljinu, te da se u slučaju gužve u javnom prijevozu nosi maska.

Građani EU na ulasku u Švedsku više ne moraju dokazivati da su vakcinisani ili negativni

Dodajmo i to da građani EU/EEA i Švicarske na ulasku u Švedsku više ne moraju dokazivati ni da su vakcinisani, ni da su negativni na Covid-testovima. Vrata su širom otvorena kao i prije pandemije.

Poseban pandemijski režim i dalje vrijedi za uposlenike i pacijente u bolničkom sistemu, te zaposlenike i korisnike usluga socijalne zaštite. Njih će se i dalje testirati kad postoji indikacija, još neko vrijeme u zdravstvenim ustanovama nosit će se maske i slijediti druge epidemijske mjere.

Zanimljivo je i da COVID-19 zasad ostaje društveno opasna bolest u Švedskoj. Ministrica Hallengren najavila je mogućnost ukidanja takve klasifikacije tek početkom aprila, navodi Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...