PENTAGON UPOZORAVA: "Nema razloga za optimizam, napad moguć u idućih..."

Pentagon je rekao da najnoviji američko-ruski kontakti na najvišoj razini nisu dali "nikakav razlog za optimizam".

  • Svijet

  • 13. Feb. 2022  13. Feb. 2022

  • 0

Napetosti oko Ukrajine su na vrhuncu nakon ozbiljnih upozorenja o ruskoj invaziji i jučerašnjeg razgovora Joea Bidena i Vladimira Putina.

Podsjetimo, Biden i Putin jučer su razgovarali telefonom duže od sat vremena. Biden je, kako je objavila Bijela kuća, zaprijetio Putinu "brzim i teškim posljedicama" u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, a iz Kremlja kažu da je "histerija o navodno neminovnom ruskom napadu dosegla vrhunac".

U petak je je SAD objavio upozorenje da bi se takav napad mogao dogoditi unutar sljedećih 10 dana, a zapadne vlade pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu, piše Index.

U protekla dva dana 15-ak zemalja poručilo svojim državljanima da odmah napuste Ukrajinu. Jučer je Pentagon objavio da povlači gotovo sve svoje vojnike iz Ukrajine.

Pentagon je rekao da najnoviji američko-ruski kontakti na najvišoj razini nisu dali "nikakav razlog za optimizam", prenosi AFP.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby tmurnim je nazvao jednosatni telefonski razgovor Bidena i Putina u subotu.

"To svakako nije znak da se stvari kreću u pravom smjeru. To svakako nije znak da Putin ima bilo kakvu namjeru deeskalirati. I to sigurno nije znak da se ponovno obvezuje na diplomatski put naprijed", rekao je Kirby za Fox News Sunday na pitanje o nedostatku temeljnih promjena nakon poziva.

"Dakle, to nam ne daje razloga za optimizam."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...