TAKTIČKI POTEZ VLADIMIRA PUTINA: Šta se krije iza objave Rusije da povlači dio trupa s granice...

Istovremeno, diplomatski napori da se za ukrajinsku krizu nađe mirno rješenje ne jenjavaju.

  • Svijet

  • 15. Feb. 2022  15. Feb. 2022

  • 3

Dio ruskih vojnika povlači se s granice s Ukrajinom, poručila je Moskva. Rusko ministarstvo odbrane kaže kako se neke trupe smještene na granici s Ukrajinom vraćaju u svoje baze nakon završetka vojnih vježbi, prenosi BBC novinsku agenciju Interfax.

"Postrojbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga koje su završile svoje misije već su počele s ukrcavanjem na željeznički i automobilski transport i danas će se početi premještati u svoje garnizone. Odvojene postrojbe će marširati pješke u sklopu vojnih konvoja", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov dodajući kako su određene borbene vježbe odrađene kako je i planirano.

No velike vojne vježbe diljem zemlje se nastavljaju, dodaje Interfax.

"Oružane snage Rusije nastavljaju niz velikih vježbi za operativnu obuku vojnika. Sudjeluju praktički svi vojni okruzi, flote i zračno-desantne postrojbe", izjavio je Konašenkov.

Ruska objava izazvala je i munjevitu reakciju tržišta. U rekordnom roku je ojačala ruska rublja u odnosu na dolar i euro.

"Izostanak vojne akcije i indikacije da postoji spremnost za razgovor čini se dovoljnim za smirivanje napetosti na tržištu", rekao je Michael Leister, voditelj strategije kamatnih stopa u Commerzbanku.

Istovremeno, diplomatski napori da se za ukrajinsku krizu nađe mirno rješenje ne jenjavaju.

Tako će se njemački kancelar Olaf Scholz u utorak prvi put sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u misiji s visokim ulogom u svrhu sprečavanja rata, a najveći ruski trgovinski partner u Evropi upozorit će na dalekosežne sankcije ako napadne Ukrajinu.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Posjeta dolazi u vrijeme kada su njemačko-ruski odnosi na najnižoj razini. Ukrajinska kriza vjerojatno će zasjeniti nekoliko neriješenih bilateralnih sukoba između Berlina i Moskve.

Scholz je tokom svog posjete Kijevu u ponedjeljak rekao da želi lobirati kod Putina za smirivanje krize u Ukrajini. Opisao je gomilanje desetaka hiljada ruskih vojnika duž ukrajinske granice kao "neshvatljivo".

Također je upozorio Rusiju da ne pokreće napad na Ukrajinu i naglasio da su EU i SAD spremne odgovoriti oštrim privrednim sankcijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...