DRAMA U ZRAKU: Kineski ratni brod upotrijebio laser na australskom špijunskom avionu, uslijedila je žestoka reakcija...

Kineski brod je navodno plovio na istok kroz Arafursko more, između Papue Nove Gvineje i Australije, u vrijeme incidenta.

  • HiTec

  • 20. Feb. 2022  

  • 0

Australsko ministarstvo odbrane optužilo je Kinu da je ove sedmice upotrijebila laser na jednom od australskih špijunskih zrakoplova, osudivši to kao ozbiljan sigurnosni incident koji je mogao ugroziti živote.

U subotnjem saopćenju, australska vojska tvrdi da je jedan od njenih špijunskih zrakoplova P-8A Poseidon otkrio laser koji je osvjetljavao zrakoplov dok je letio iznad australskih sjevernih prilaza.

Otkriveno je da laser dolazi s broda kineske ratne mornarice, navodi se u saopćenju. Australske vlasti du događaj ocijenile kao “ozbiljnan sigurnosni incident”.

Kineski brod je navodno plovio na istok kroz Arafursko more, između Papue Nove Gvineje i Australije, u vrijeme incidenta.

Ministarstvo odbrane ustvrdilo je da je laser mogao ugroziti živote osoblja australskih obrambenih snaga (ADF) i zaključilo da takve akcije nisu u skladu sa standardima koje se očekuju od profesionalnih vojnih snaga.

U saopćenju u nedjelju, australski premijer Scott Morrison nazvao je incident činom zastrašivanja koji je bio ničim izazvan i neopravdan.

Australski ministar odbrane Peter Dutton usporedio je navodni laserski sjaj s agresivnim maltretiranjem, dok je čelnik opozicije Anthony Albanese incident nazvao nečuvenim činom agresije koji treba osuditi.

Sukobi između Australije i Kine su u porastu tokom posljednjih nekoliko godina, jer se vlada australskog premijera Scotta Morrisona nastojala distancirati od Kine u korist daljnje suradnje sa Sjedinjenim Državama.

Ljetos su SAD, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisale strateški sigurnosni pakt, koji je Kina nazvala kao pokušaj potkopavanja stabilnosti u regiji. Pakt, poznat kao AUKUS, osigurava put Kraljevskoj australskoj mornarici u nabavci podmornica na nuklearni pogon. Dužnosnici australske vlade također su bojkotirali Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu, javlja RT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...