MINISTRI VANJSKIH POSLOVA IZ EU SUTRA O SANKCIJAMA RS-u: Dodik nije zabrinut, Mađarskom "ne" možda se PRIKLJUČI HRVATSKA

U susret sastanku Borrell je poručio kako EU i SAD neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine, ali stanje jeste zabrinjavajuće.

  • Politika

  • 20. Feb. 2022  20. Feb. 2022

  • 15

Ministri vanjskih poslova država članica EU sutra će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama čelnicima Republike Srpske.

U susret sastanku Borrell je poručio kako EU i SAD neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine, ali stanje jeste zabrinjavajuće.

S druge strane, Mađarska je najavila veto na moguće sankcije Dodiku. Zastupnici u entitetskom parlamentu 10. februara su glasali za zakon o uspostavi posebnog Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća u Republici Srpskoj, što je ocijenjeno antiustavnim djelovanjem, izvještava televizija N1.

Šta očekuje od sjednice Vijeća ministara EU, Josep Borrell – visoki evropski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku nije odgovorio. No na sigurnoj konferenciju u Minhenu prokomentirao je aktuelnu krizu u BiH ocijenivši je zabrinjavajućom.

“Situacija u BiH je sigurno zabrinjavajuća. Zabrinjavajuća nego ikada prije, nikada nije bila laka. Sada se osjete centrifugalne sile. Razgovarao sam sa Dodikom i podsjetio ga da se moramo sastati zbog razgovora, diskusija. Lideri RS i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne. I da nastavimo procese u skladu s dogovorima i da izbjegnemo diskriminaciju”, poručuje Borrell.

Europarlamentarci iz reda HDZ-a glasali su protiv amandmana u Evropskom parlamentu kojima se predlažu sankcije za Milorada Dodika, iz čega se može naslutiti da bi se i Hrvatska sutra mogla pridružiti Mađarskoj i glasati protiv uvođenja EU sankcija Dodiku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...