NOLE, SPAVAŠ LI MIRNO: Nakon skoro dvije godine otvaraju se granice...

Turizam je jedna od najsnažnijih australskih privrednih grana i donosi 60 milijardi australskih dolara prihoda te zapošljava oko pet posto radne snage. Taj sektor bio je desetkovan otkako je kontinent zatvorio svoje granice u martu 2020.

  • Svijet

  • 21. Feb. 2022  21. Feb. 2022

  • 0

Australija je nakon gotovo dvije godine ponovo otvorila granice koje je pandemija Covida-19 držala zatvorenima i u ponedjeljak su iz inostranstva stigli prvi potpuno vakcinisani turisti i državljani te zemlje koji su se konačno vratili porodicama i prijateljima.

Više od 50 međunarodnih letova predviđeno je za ponedjeljak, od čega 27 treba sletjeti u najveći grad Sydney.

"Dugo smo čekali ovaj uzbudljivi dan"

Turizam i sektor ugostiteljstva s nestrpljenjem čekaju oporavak nakon ograničenja koja su vlasti nametnule u pandemiji.

"Danas je vrlo uzbudljiv dan, koji smo dugo čekali otkako smo prvi put zatvorili granice na početku pandemije", rekao je premijer Scott Morrison novinarima u državi Tasmaniji, koja snažno ovisi o turizmu.

Na aerodromima nnizale su se dirljive scene ponovnog okupljanja porodica. 

"724 dana bili smo razdvojeni i ovo danas za mene je jedino važno. Ne želim ga pustiti, hvala vam što ste mi ga vratili", rekla je Sue Witton u Melbourneu gdje je dočekala sina Simona i konačno ga zagrlila nakon dvije godine. 

Turizam vrlo bitan Australiji

Turizam je jedna od najsnažnijih australskih privrednih grana i donosi 60 milijardi australskih dolara prihoda te zapošljava oko pet posto radne snage. Taj sektor bio je desetkovan otkako je kontinent zatvorio svoje granice u martu 2020.

U izjavi za ABC iz aerodroma u Sydneyju ministar turizma Dan Tehan izrazio je nadu da će se dogoditi "snažan oporavak" turističkog tržišta, navodi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...