"ŽETVA" APLAUZA: Beogradska publika ovacijama ispratila baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo...

Dan prije, u nedjelju 20. februara, ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo poklonio se pred beogradskom publikom nakon izvođenja predstave „To nikad nigdje nije bilo“, a reakcije publike bile su emotivne.

  • Kultura

  • 22. Feb. 2022  22. Feb. 2022

  • 0

Baletna predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Žetva" autora Borisa Papandopula, u koreografiji i režiji Edine Papo izvedena je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Početak postojanja sarajevskog Baleta označila je "Žetva", prvi balet koji su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Publika Narodnog pozorišta u Beogradu aplauzima i ovacijama nagradila je izvrsnost ansambla baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Balet „Žetva“ prvi je jugoslovenski domaći balet, a Narodno pozorište Sarajevo je vraćanjem ovog baleta na scenu, doprinijelo očuvanju ovog umjetničkog djela.

Iz NPS podsjećaju da do izvođenja povodom stogodišnjice rada i postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo, nije bio zabilježen zvučni zapis kompozicije Papandopula, a uz maestru Samru Gulamović koja je pročitala partiture i uz orkesatar Sarajevske filharmonije, udahnut je novi život ovom značajnom komadu.

Dan prije, u nedjelju 20. februara, ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo poklonio se pred beogradskom publikom nakon izvođenja predstave „To nikad nigdje nije bilo“, a reakcije publike bile su emotivne.

Emotivnim i katarzičnim iskustvom ovo gostovanje opisuje i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, dodajući da je u vremenu kada se podižu administrativne, političke i druge barijere, treba insistirati na umjetničkoj i kulturnoj diplomatiji.

Osim izvođenja drame i baleta, gostovanje u Narodnom pozorištu u Beogradu prati i izložba „Theatrum memoriae“ autora Igora Vučka nastala povodom obilježavanja 100. godišnjice postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo, saopćili su organizatori.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...