"NIJE VRIJEME ZA STAJANJE SA STRANE": Bijela kuća pozvala Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu

“Ovo nije vrijeme za stajanje sa strane. Ovo je vrijeme da se jasno osudi djelovanje predsjednika Putina i ruska invazija na suverenu državu”, rekla je Psaki.

  • Svijet

  • 27. Feb. 2022  27. Feb. 2022

  • 0

Bijela kuća pozvala je Kinu da osudi rusku invaziju na Ukrajinu dok se ruski napad nastavlja, a ruski je predsjednik Vladimir Putin nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti.

Kina je implementirala neke od sankcija koje su zbog invazije protiv Rusije uvele Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici, i prošle sedmice je pozitivno govorila o ukrajinskom suverenitetu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u intervjuu za televizijski kanal MSNBC. Dodala je da bi Peking ipak trebao učiniti više od toga.

“Ovo nije vrijeme za stajanje sa strane. Ovo je vrijeme da se jasno osudi djelovanje predsjednika Putina i ruska invazija na suverenu državu”, rekla je Psaki.

Dodala je da američki predsjednik Joe Biden nije razgovarao s kineskim vođom Xi Jinpingom u posljednje vrijeme i da nije isključena mogućnost telefonskog poziva u budućnosti.

"No postoje važni koraci koje bi kinesko vodstvo trebalo poduzeti da se pogleda i zaista razmotri gdje stoji kada se piše historija", rekla je Psaki.

Sam Biden je tek neizravno kritizirao Kinu prošle sedmice nakon što je Peking odbio nazvati ruski potez invazijom i pozvao sve strane na suzdržanost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...