DUNJA MIJATOVIĆ U IME VIJEĆA EVROPE POZVALA MOSKVU DA PREKINE POKOLJ U UKRAJINI: "Rat se mora odmah završiti"

"U ratu su za nekoliko dana ubijene ili ozlijeđene stotine ljudi, među kojima mnoga djeca", istaknula je u saopćenju povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.

  • Vijesti

  • 01. Mar. 2022  01. Mar. 2022

  • 0

Vijeće Evrope pozvalo je Moskvu da odmah prekine pokolj u Ukrajini, šestog dana ruske invazije na tu zemlju.

"U ratu su za nekoliko dana ubijene ili ozlijeđene stotine ljudi, među kojima mnoga djeca", istaknula je u saopćenju povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović.

"Ruski vojni napad na Ukrajinu već šest dana sije smrt i uništavanje u samom srcu Europe", dodala je pozivajući da se taj "pokolj odmah prekine, prije nego što se izgube drugi nedužni životi". 

"Posljednje bombardiranje grada Harkiva", drugog najvećeg ukrajinskog grada, "pokazalo je flagrantan prijezir ruskih snaga prema životu civila, s desecima ubijenih i ozlijeđenih i mnogobrojnim civilima koji su postali mete, uključujući stambene zgrade i dječje vrtiće koji su mete nenavođenih projektila i kasetnog streljiva", kritizirala je.

"Ruske vlasti to mogu učiniti. One moraju odmah okončati ovaj košmar", naglasila je. Vijeće Evrope ima 47 država članica, među kojima su Rusija i Ukrajina. Vijeće Evrope je u petak, dan nakon početka ruske ofanzive na Ukrajinu, suspendiralo sudjelovanje ruskih predstavnika u svojim glavnim tijelima.

Vijeće je sankcioniralo Rusiju i 2014, nakon aneksije Krima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...