MIRKO ŠAROVIĆ TVRDI: "Formalno treba zatražiti skraćeni prijem BiH u EU, samo lude glave ne žele mir"

"Da je ovo period odmah nakon izbora takva priča bi mogla biti realna. Samo otvaranje puta ka EU bio bi veliki napredak za BiH", smatra Šarović.

  • Politika

  • 02. Mar. 2022  02. Mar. 2022

  • 5

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da je njegova stranka spremna učestvovati u aktivnostima koje bi otvorile put prijemu BiH u članstvo EU po skraćenom postupku.

"Naše opredjeljenje u kontinuitetu je da BiH postane članicom EU. Svaka prečica bi dobro došla i smatram da takav zahtjev treba i formalnu uputiti ka EU", za Patriju je rekao Šarović.

Uvjeren je da se oko takve ideje može okupiti širok i snažan front koji uključuje najveći dio vlasti i opozicije na svim nivoima u BiH. Manje je optimističan kada je riječ o širenju takve priče na eventualno formiranje vlada nacionalnog spasa, jer je premalo vremena ostalo do izbora da bi se na tome ozbiljno radilo.

"Da je ovo period odmah nakon izbora takva priča bi mogla biti realna. Samo otvaranje puta ka EU bio bi veliki napredak za BiH", smatra Šarović.

I njemu je jasno da je trenutno u Evropi fokus na bezbjedonosnoj situaciji gdje BiH ima važnu ulogu. Prema Šarovićevom mišljenju to ne amnestira vlasti u BiH što skoro ništa nisu uradile na ispunjavanju obaveza koje su postavljenje pred BiH, jer iste će je čekati kad tad.

Kada je riječ o mogućoj destabilizaciji BiH i regiona Šarović je eksplicitan, ako narodi budu slušali normalne ljude takvo nešto se neće desiti.

"Ukoliko bude ludih glava i ako se one budu slušale onda treba biti zabrinut. Treba biti realan mir i stabilnost ne zavise od volje građana, o tome odlučuje 10 do 15 ljudi, to ljudi trebaju znati. Među tim ljudima treba slušati one koji su za mir i stabilnost. Tome ne smije biti alternative", kaže Šarović.

Na konstataciju da se stiče dojam kako je opozicija u RS-u izgubila zamah kaže da je to odraz realnosti zbog ukrajinske krize. Otvorio se prostor za novo svrstavanje što u mnogome ponovo remeti ambijent za bavljenje stvarnim problemima u BiH. Kaže da to zbog građana ne smije trajati dugo jer vlasti moraju preuzeti odgovornost da ekonomskim mjerama smanje negativne efekte rasta cijena koje dodatno ugrožavaju životni standard u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...