BIVŠI AMBASADOR SRBIJE U UN: "Vučić izjavio budalaštinu prvog reda"

"Ima nekoliko zamki za Srbiju, Albanci (Kosovo) su postavili zahtjev za članstvo u NATO, a to je podržala Turska", rekao je Vučić.

  • Regija

  • 03. Mar. 2022  03. Mar. 2022

  • 1

"Ideja o isključenju Rusije iz Ujedinjenih nacija je političko samoubstvo i jedna budalaština prvog reda", komentariše za "Danas" Pavle Jevremović, nekadašnji ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama, komentarišući izjavu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića da je moguće izbacivanje Rusije iz UN uslijed rata u Ukrajini.

Podsjetimo, Aleksandar Vučić je sinoć, govoreći o poziciji Srbije naspram rata u Ukrajini, rekao da je moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija.

"Ima nekoliko zamki za Srbiju, Albanci (Kosovo) su postavili zahtjev za članstvo u NATO, a to je podržala Turska. Također, moguće je izbacivanje Rusije iz UN, pa potom pritisak na Kinu za promjenu Rezolucije 1244, poslije kog neće biti osnova za odbranu teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Vučić.

Istakao je da je to “ideja albanskih lobista”.

"Da li je moguće ili ne – ne isključujem tu mogućnost", zaključio je Vučić.

Pavle Jevremović kaže za Danas da je izbacivanje Rusije iz UN nemoguće, odnosno da to tijelo nije nikada bilo suočeno sa takvim izazovom.

"Hipotetički, ako bi se napravila neka kampanja, uz svu moguću medijsku pripremu, uz sve ucjene, sama pomisao je protiv ideje UN kao univerzialnog foruma. Vi ne možete da isključite jednu tako moćnu zemlju iz Vijeća sigurnosti UN. Sovjetski savez je poslije Drugog svetskog rata ugrađen u temelj UN. Onda je to kraj UN, ako Rusiju isključite", kaže on.

On ističe da bi se time izgubio “prirodni smisao”.

"To ne znam kome je moglo da padne na pamet, nekoj zapaljenoj glavi. To još nisam čuo. Zapravo, prvi put sam čuo od kada je Aleksandar Vučić to pomenuo.  Ali, to je van pameti. Međutim, vidite kako je došlo ludo vrijeme. Neko može da kaže da nam ne trebaju UN. UN nije samo Generalna skupština. Tu je zdravstvo, tu je poljoprivreda, ekologija… Podsjetit ću da ni Tajvan nije isključen iz UN nego je on bio pod imenom Republika Kina i samo je zamijenjen entitet", kaže Jevremović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...