JOHNSON UPOREDIO PUTINA S MILOŠEVIĆEM: "Vrlo je zanimljivo da su obojica pronašli veliki..."

"Ako postoje dokazi o korištenju ilegalnog streljiva, kasetnih bombi, bačvastog oružja, to će se očito morati donijeti u Nizozemsku", zaključio je Boris Johnson.

  • Svijet

  • 05. Mar. 2022  

  • 2

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u intervjuu za El Pais da vidi "blisku analogiju" između ruskog predsjednika Vladimira Putina i "srbijanskog moćnika" Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine, javlja agencija France-Presse.

Na pitanje reportera El Paisa - "rekli ste u Donjem domu da je Putin ratni zločinac; treba li Zapad težiti stavljanju ovog ratnog zločinca pred Međunarodni sud, poput Miloševića ili Nürnberškog procesa?", Johnson odgovara:

"Ono što svakako vjerujem je da postoji bliska analogija između Putinovog ponašanja i posljednjih godina Slobodana Miloševića. Vrlo je zanimljivo da su oba čelnika dugo bila na vlasti, obojica sve više autokratski, obojica su nastojali učvrstiti svoju domaću poziciju, i pronašli veliki nacionalistički cilj", odgovorio je britanski premijer.

"Slobodan Milošević identificirao rodno mjesto srpskog nacionalizma, zapravo srpskog naroda, u Kosovskom Polju, i 'nadahnuo' je svoj narod ovom pogrešno začetom idejom da ga treba spasiti i osloboditi. Postoji vrlo bliska analogija između te katastrofalne pogreške i onoga što je predsjednik Rusije govorio o Kijevu i porijeklu ruske religije i kulture i civilizacije i njegovim ciljevima u Ukrajini", kazao je.

Kad je riječ o Međunarodnom kaznenom sudu, to je njihova stvar, dodao je.

"Moralo bi doći do prikupljanja dokaza. Ako postoje dokazi o korištenju ilegalnog streljiva, kasetnih bombi, bačvastog oružja, to će se očito morati donijeti u Nizozemsku", zaključio je Boris Johnson.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...