STANJE JE ALARMANTNO: Građani Bosne i Hercegovine plaćaju najskuplje lijekove u regionu? (VIDEO)

Osnova pokrenute inicijative je da se marža smanjuje što je cijena lijeka veća.

  • Društvo

  • 05. Mar. 2022  

  • 1

Na lijekove se u Bosni i Hercegovini godišnje potroši gotovo milijardu maraka. Zbog kompleksnosti sistema, marže na lijekove različite su u entitetima, a unutar Federacije Bosne i Hercegovine od županije do županije - isplaćuju se različite farmaceutske naknade. Iz banjalučkog Udruženja "Misli dobro" pokrenuli su inicijativu da se marža na lijekove diferencira jer, kako tvrde, u poređenju sa zemljama regiona, bh. građani plaćaju najskuplje lijekove.

Osnova pokrenute inicijative je da se marža smanjuje što je cijena lijeka veća. Trenutna maloprodajna marža na sve lijekove u Federaciji Bosne i Hercegovine je 25 posto, a u Republici Srpskoj 18 posto.

Prema istraživanju, od 13 najprodavanijih lijekova u regiji, devet je najskuplje u Bosni i Hercegovini. Najprodavaniji, "Herceptin", lijek za onkološke bolesnike, uvođenjem fiksne marže znatno bi pojeftinio.

Iz Komore magistara farmacije Federacije BiH kažu kako na esencijalne lijekove marža ne postoji, postoji samo farmaceutska naknada koja od županije do županije iznosi jednu do 1,9 konvertibilnih maraka.

MARIN CRNOGORAC, predsjednik Komore magistara farmacije Federacije BiH

"Za lijekove koji su skuplji, koji prelaze 30 ili 40 konvertibilnih maraka nitko od farmaceuta nije stavio maržu višu od deset posto. Smanjenje marži nije uopće pitanje, radi se o PDV-u na državnoj razini, zemlje u okruženju ga nemaju".

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...