CIJENE NAFTNIH DERIVATA DIVLJAJU: Gorivo na slovenačkim pumpama od danas košta...

Riječ je o cijenama na pumpama u naseljima, dok su cijene na benzinskim servisima uz autoceste nešto veće. Slovenska vlada objavila je kako radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetanu opskrbu u narednim danima.

  • Regija

  • 08. Mar. 2022  08. Mar. 2022

  • 0

Cijene naftnih derivata u Sloveniji, gdje su na pumpama jučer bile gužve zbog očekivanog poskupljenja, znatno su porasle i dosegnule nove rekordne vrijednosti.

Na benzinskim pumpama Petrola, najvećeg distributera, od jutros se plaća 1.563 eura za litru 95-oktanskog benzina i 1.670 eura za litru dizela, a kod drugog najvećeg trgovca, na pumpama OMV Slovenija, 95-oktanski benzin stoji 1.555 eura, a dizel 1.662 eura za litru. Na pumpama MOL-a Slovenija cijena benzina je 1.564 eura, a dizela 1.669 eura za litru.

Riječ je o cijenama na pumpama u naseljima, dok su cijene na benzinskim servisima uz autoceste nešto veće. Slovenska vlada objavila je kako radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetanu opskrbu u narednim danima.

Premijer Janez Janša sinoć je imao sastanak s ministrima privrede i infrastrukture Zdravkom Počivalšekom i Jernejem Vrtovcem te vodstvom glavnih distributera - Petrola, MOL-a i OMV-a, razgovarao je o zalihama naftnih derivata u sljedećim sedmicama i mjerama za nesmetanu opskrbu, čak i u slučaju prekida opskrbe iz Rusije.

"Slovenija ima dovoljno zaliha naftnih derivata pa goriva neće nedostajati. Osim toga, u slučaju radikalnog rasta maloprodajnih cijena vlada će poduzeti dodatne mjere ublažavanja. Nema razloga za paniku", izjavio je nakon sastanka premijer Janša.

Prošlog je mjeseca slovenska vlada smanjila trošarine na benzin i dizel, u sklopu svojih mjera ublažavanja rastućih troškova energije za kućanstva i privredu, ali naglašava da više ne kontrolira trgovačke marže jer je trgovina naftnim derivatima liberalizirana.

Glavni razlozi rasta cijena su rast cijena nafte zbog rata u Ukrajini i pad eura u odnosu na dolar, što je globalno pitanje, a problem u Sloveniji je relativno mala konkurencija kod trgovaca naftnim derivatima jer na tržištu postoji praktični duopol Petrola i OMV-a Slovenija, s time da je OMV u postupku da ga preuzme MOL, prenose slovenski mediji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...