ZLOGLASNO MJESTO SMRTI I PATNJE: Logor "Kod Sonje" će biti otvoren za posjetioce

Logor “Kod Sonje”, kroz koji su prošli prisilno zarobljeni građani, uskoro bi trebao postati Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine

  • Društvo

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 0

Restoran Kon-Tiki, poznatiji kao zloglasni logor ili pansion “Kod Sonje” u Vogošći, čuva najtužnija sjećanja na proteklu agresiju. Logor kroz koji su prošli prisilno zarobljeni građani Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Ilijaša, Sokoca i Visokog uskoro bi trebao postati Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine, piše Oslobođenje.

Počast žrtvama

Prema ranijim izjavama člana Udruženja logoraša općine Vogošća Eseta Muračevića, u logoru Kon-Tiki i logoru Bunker, koji se nalazi neposredno pored objekta Kon-Tiki, ubijeno je 400 ljudi, a 800 ih je prošlo kroz najstrašnije torture. Ideja o pretvaranju ovog objekta u spomen-obilježje pokrenuta je davno, a od 2016. intenzivnije se uključilo Ministarstvo za boračka pitanja KS-a.

"Vlada KS-a je usvojila projekat stavljanja u funkciju i preuređenja objekta restorana Kon-Tiki u Vogošći u spomen-obilježje - Muzej stradanja građana BiH. Smatrajući da je neophodno odati počast svim žrtvama progona i stradanja u BiH, a posebno svima onima koji su preživjeli najstrašnija fizička i psihička zlostavljanja u logorima u BiH, planirano je da zloglasni logor Kon-Tiki postane mjesto sjećanja i poseban spomenik stradanja stanovništva BiH. Sredstva od 750.000 KM Vlada KS-a je osigurala kroz kredit, za kupovinu objekta i zemljišta od vlasnika. Dodatnih 350.000 KM je osigurano putem Fonda Memorijala KS-a za renoviranje i muzejsku postavku, kao i za početak gradnje istraživačko-dokumentacionog centra. Nakon potpisivanja ugovora o kupovini objekta i zemljišta, biće raspisan javni poziv za odabir izvođača radova, te bi radovi mogli početi sredinom ove godine", najavio je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS-a.

Istraživanje

Upravljanje muzejom biće povjereno Javnoj ustanovi Fond Memorijala KS-a.

"Njegovanje kulture sjećanja i pamćenja kroz istraživanje, prikupljanje materijala, muzejske postavke te tematske izložbe u budućem spomen-obilježju doprinijet će edukaciji budućih naraštaja i provođenju naše primarne misije da se događaji iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. ne zaborave", rekli su iz Fonda Memorijala KS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...