VELIKI STRAH OD PUTINOVOG PAKLENOG PLANA: Johnson se plaši da će Rusija upotrijebiti hemijsko oružje u Ukrajini

Prema njegovom mišljenju, jedini način da se završi rat u Ukrajini je da ruski predsjednik Vladimir Putin shvati da je napravio "katastrofalnu grešku".

  • Svijet

  • 10. Mar. 2022  10. Mar. 2022

  • 2

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je danas da se plaši da će Rusija rasporediti hemijsko oružje u Ukrajini.

"Stvari koje čujete o hemijskom oružju dolaze direktno iz njihovog udžbenika", rekao je Johnson u intervjuu za Sky News, prenosi agencija Reuters.

Prema njegovom mišljenju, jedini način da se završi rat u Ukrajini je da ruski predsjednik Vladimir Putin shvati da je napravio "katastrofalnu grešku".

Na Zapadu raste strah da bi Rusija mogla upotrijebiti hemijsko oružje u posljednjoj eskalaciji svoje vojne kampanje protiv Ukrajine.

Zapadni dužnosnici rekli su da su “ozbiljno zabrinuti” da bi mogli počiniti takve zločine zbog onoga što se dogodilo u drugim sukobima i zbog tvrdnji o operaciji “lažne zastave” koja je, čini se, pripremila teren za takav brutalni napad, piše The Times.

Šta je hemijsko oružje?

Prema Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW), globalnom tijelu koje nadzire eliminaciju hemijskog ratovanja, svaka hemikalija koja se koristi za “namjernu smrt ili štetu” svojim toksičnim svojstvima klasificira se kao hemijsko oružje.

Agencija kaže da je uobičajena koncepcija ovog oružja otrovna hemikalija sadržana u sistemu za isporuku, poput bombe ili artiljerijske granate. Međutim, definicija je mnogo šira i uključuje streljivo, uređaje i bilo koju drugu opremu posebno dizajniranu za naoružavanje toksina i agenasa.

Svaka hemikalija koja “svojim hemijskim djelovanjem na životne procese” može uzrokovati smrt, privremenu onesposobljenost ili trajnu štetu ljudima ili životinjama, smatra se otrovnom.

Ovo je definicija hemijskog oružja bez obzira na njegovo porijeklo ili način proizvodnje. Drugi primjeri hemijskog oružja uključuju predmete s miroljubivom civilnom primjenom koji imaju “dvostruku namjenu” i mogu se koristiti u vojne svrhe.

Koje vrste hemijskih sredstava postoje?

• Sredstva za gušenje nanose ozljede uglavnom dišnih puteva i nadražuju nos, grlo i posebno pluća. Raspršuju se kao plin i kada se udahnu uzrokuju izlučivanje tekućine iz zračnih vrećica u plućima, “u suštini utapajući one koji su pogođeni”, prema OPCW-u. Primjeri ovih sredstava uključuju hlor, difosgen i fosgen.

• Živčani agensi su vrlo toksični i brzo djeluju, a djeluju tako da blokiraju enzim u živčanom sistemu koji se zove acetilkolinesteraza, koji izaziva hiperstimulaciju mišića, žlijezda i drugih živaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...