"NARASTAO" SIMBOL PARIZA: Eiffelov toranj produžen za šest metara

Tokom svoje izgradnje, Eiffelova kula je nadmašila Washingtonski spomenik i postala najviša građevina na svijetu koju je napravio čovjek.

  • Šareni svijet

  • 15. Mar. 2022  15. Mar. 2022

  • 0

Eiffelov toranj porastao je danas za šest metara nakon što je postavljena nova digitalna radioantena na vrh ovog simbola Pariza. Toranj, koji je sagradio Gustav Eiffel krajem 19. vijeka, sada je visine 330 metara nakon što je digitalna audioantena helikopterom podignuta na vrh tornja.

Tokom svoje izgradnje, Eiffelova kula je nadmašila Washingtonski spomenik i postala najviša građevina na svijetu koju je napravio čovjek.

Ovu titulu je zadržala četiri decenije, sve dok nije izgrađena Krajslerova zgrada u New Yorku 1929. godine.

Eiffelov toranj, kula od kovanog gvožđa, je među najposjećenijim turističkim mjestima na svijetu.

Međutim, također se koristi za emitovanje više od 100 godina, pri čemu se visina mijenjala više puta kako su zastarjele antene zamijenjene, piše Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...