ŠAROVIĆ OTVORIO KARTE: "Ne vjerujem da će doći do izmjena Izbornog zakona, CIK će biti spreman da raspiše izbore početkom maja; Rekao sam Dodiku da će oni..."

Smatra da su male šanse da BiH ubrzano dobije kandidatski status.

  • Politika

  • 16. Mar. 2022  16. Mar. 2022

  • 1

Gost novog izdanja Rezimea Federalne televizije bio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Kaže da očekuje da Dom naroda sutra usvoji izmjene Zakona o akcizama.

"Mislim da je to nešto što očekuje i javnost i bio bih iznenađen da se to ne desi. Vjerujem da će potvrditi ono što je donio Predstavnički dom. Šteta je što neki od delegata ili stranaka kad već kalkulišu, kalkulisali su ovih prethodnih dana, i logično je bilo sve ono što je prošlo hitnu proceduru u Predstavničkom domu po analogiji na isti način se usvaja u hitnoj proceduri i u Domu naroda. Ne čeka se 15 dana kao što je u početku bilo najavljeno i ako se to već desi, a vidimo da nema samo ovaj jedan zakon, da postoje te kalkulacije iza scene potpuno jasno i ja mislim da, prije svega, SNSD ne kalkuliše i da još nije donio odluku kako će i da li će podržati ovaj Zakon o PDV-u i par nekih evropskih zakona da se nađu prvo na dnevnom redu i da ih izglasaju u Domu naroda. Zaista je mnogo kalkulacija koje su se dešavale prethodnih nekoliko dana. Čuli smo sada SNSD predlaže ukidanje PDV-a. Pretpostavljam da je to iz nekog bijesa. Prvo su predlagali 10% pa kada smo mi rekli da imamo bolji prijedlog sa 5% i da ne bude oročen na šest mjeseci, oni su onda tražili da sjednica Doma naroda ne ide odmah nego za 15 dana. To je bio zahtjev SNSD-a. Druga dva partnera koji imaju većinu u Domu naroda, SDA i HDZ, oni su bili spremni da sjednica bude odmah. Mislim da je tražen taj time out da se vidi kako da se ne izađe u susret prijedlogu koji je došao iz opozicionih klupa. To govori da se ovdje, prije svega, gleda kako da politički to ne bude bilo koji prijedlog koji dolazi iz opozicionih redova, kao da smo mi neki poslanici drugog reda pa mi ne znamo predložiti nešto što je dobro, to znaju samo oni. No mi smo rekli podržat ćemo vas i sa 0%, ali dajte amandman smao na ovaj zakon da ne gubimo sedmice i sedmice jer morate da glasate protiv zakona koji je predložio SDS da bi u proceduru ponovo ušao neki novi."

Ističe da će kriza trajati dugo.

"Lud je ko misli da će ona trajati tri mjeseca. Kriza će da bude u cijeloj ovoj godini. I naravno nemojte da donosite novi zakon, da nas ne mučite, uložite amandam, mi ćemo podržati i taj amandman da ide na 0%."

Država i entiteti imaju dovoljno novca

Šarović smatra da u ovoj krizi i inflaciji jedino država profitira.

"Tu mislim da sve one koji su na budžetu. Jedino se oni pune. Na inflaciji više je prihoda od PDV-a, svi siromaše, oni se bogate. Oni imaju viška novca i ja mislim da ih treba stisnuti i taj novac treba da vrate građanima. Država i entiteti imaju dovoljno novca zato što su zahvatili više po osnovu većih cijena, veće je izdvajanje po osnovu PDV-a i taj novac treba da vrate onima koji su sada najugroženiji. Tako da oni ne govore istinu kada kalkulišu i kažu nismo sigurni da li će da bude dovoljno novca. Ove mjere su trebale da budu prije najmanje dva-tri mjeseca."

Navodi da i u složenom sistemu kakav je naš, ukoliko imate spremne odluke i ukoliko ste odlučni da idete u susret problemima, to može da ide relativno brzo.

"Što ste spavali sve ove sedmice i ove mjesece? Mogli ste da se dogovorite, mi bismo vas podržali. Ali pošto oni ne reaguju kada treba onda je logično da neko drugi predlaže te mjere, ali ako ih mi predlažemo onda nemojte da ih opstruišete i da stavljate barijere i prepreke za nešto što bi trebalo da bude dobro."

Šarović pojašnjava da u svim dosadašnjim sjednicama oba doma 9/10 svih tačaka dolaze od opozicionih poslanika.

"Ne treba bolja ocjena rada izvršne vlasti, Savjeta ministara i ministarstava na nivou BiH. Znači ne mogu da produkuju ono što se od njih očekuje. Za ove tri godine nisu zaista, podbacili su i njihov učinak je ravan nuli, možda i gore od toga. Sada sve ono što dolazi na dnevni red dolazi od poslanika opozicije iz Republike Srpske i Federacije i mnogo toga, uprkos tome što smo u manjini, je ugledalo svjetlo dana i usvojeno je zato što je bilo dobro pa se tim prijedlozima priključio i neko iz pozicije. Rekao bih daje to slučaj i ovaj put."

Za sve ono što je suštinski značajno mi smo spremni da damo svoj doprinos

Na pitanje možemo li reći da se opozicija iz RS-a vratila u državni Parlament, kaže: "U smislu onih odluka koje su od opšteg interesa. Sve ono što je suštinski značajno, što je bitno za ljude u cijeloj zemlji mi smo spremni da damo svoj doprinos. Iako nisu otklonjena ona pitanja, one smetnje, oni razlozi zbog kojih je apstinencija, prije svega oko glasanja u institucijama BiH, mislim prije svega na Predstavnički dom i Savjet ministara. Tako da kod nas postoji dobra volja da na ovakvim stvarima radimo i pokažemo da smo spremni da damo taj svoj doprinos u onom dijelu što će da unaprijedi život građana, pogotovo u ovoj teškoj krizi."

Ističe da opozicija nije u koaliciji na bilo koji način.

"Među nama postoji mnogo, mnogo razlika i različitih mišljenja, ali postoje i zajednički ciljevi. Mislim da, ukoliko smo pametni, nećemo da u fokus stavljamo razlike. Stavljat ćemo zajedničke ciljeve. Ukoliko tako budemo razmišljali onda će biti to od opšte koristi. Mislim da su inicijative potrebne. Sada je ovo pokazalo da ne treba da prepuštamo to parlamentarnoj većini da će se oni sjetiti jer su u vlasti. Očito da je stvoren sada veliki prostor da mi imamo inicijativu oko nekih suštinski bitnih pitanja, ne samo životnih, nego i kada je u pitanju taj evropski put i približavanje ispunjavanju uslova za kandidatski status pa članstvo u EU. Ne bi bilo iznenađenje da na sljedeću sjednicu idemo sa nekim paketom nekih pitanja i tema koje su vrlo bitne za sve nas u zemlji."

Imali smo određena rješenja kada je u pitanju Inzkov zakon

Šarović navodi da se ne može sve završiti na akcizama i PDV-u.

"Moramo ići sa novim paketom mjera u kojem ćemo natjerati poziciju da brzo razmišlja i daje odgovore i da nas možda sustiže. Ja mislim da je to prava stvar. Ja sam rekao i Dodiku i SNSD-u mi ćemo da imamo inicijativu, vi ćete morati da trčite za nama. Mi ćemo da predlažemo određene odluke, zakone, zaključke, vi ćete na njih morati da odgovorite jer iza je javnost koja će to da cijeni. Tako da je to prilično izvjesno."

Kada je riječ o Inzkovom zakonu kaže da su bili u dilemi da li da idu sa nekim svojim prijedlogom.

"Ta apstinencija u donošenju odluka je proistekla iz nametnutog Inzkovog zakona. To svi znamo. Ali ako smo bili nezadovoljni, a jesmo, i pozicija i opozicija, onda se od nas očekuje, prije svega od vlasti da ponudi odgovarajuća rješenja, a ne da čekamo. Vlast u RS-u, iako smo ih podsticali, upozoravali i tražili da moraju da pokrenu određene inicijative i da jedino sigurno mjesto gdje treba da se okupe i sa kim treba da razgovaraju, to su partneri iz Federacije. Sa njima to moramo da sjednemo i da dogovorimo. To naravno neće biti lako ali bolje da utrošimo i mjesece ako treba da bi jednog dana došli do određenog kompromisa. Neće nam to niko donijeti iz Brisela ili bilo gdje. Mi smo razmišljali da li da mi idemo sa određenim rješenjem. Imali smo određena rješenja, testirali smo to, razgovarali smo sa strukturama unutar zemlje i sa međunarodnim faktorom da vidimo da li bi nas podržali, da li je to dobar put, no jedan problem je sustizao drugi. Došle su neke druge teme, Inzkov zakon je prosto negdje ostao sada na margini. Nakon toga jedna spirala sukoba koja je prevazišla i BiH i region i cijeli svijet, onda se približavao ovaj period izbora i onda smo razmišljali da li je uopšte sada vrijeme za to ili poslije izbora."

Bilo bi spektakularno da se Izborni zakon dogovori do kraja ove sedmice

Smatra da su male šanse da BiH ubrzano dobije kandidatski status.

"Ali uvijek treba pokušati. Ako ne pokušamo nećemo nikad ni uspjeti. Ova vlast ne može zemlji da pruži ništa više. Mislim da treba računati na novu strukturu koja bi odmah tu šansu zgrabila i iskoristila i zemlji obezbijedila kandidatski status. Mislim da je to jedini put rješenja za BiH. Ukoliko kriza u Ukrajini i ovaj rat što prije stane, mislim da će se onda tim prije stvarati uslovi za BiH jer ovaj trbuh EU mora što prije da postane dio ove evropske zajednice. Zapadni Balkan pa sve ostalo poslije toga."

Šarović kaže da ne vjeruje da od Izbornog zakona ima išta. 

"Nemoguće je da se to dogovori. CIK će biti spreman da raspiše izbore početkom maja, ali neće imati novca pa će odgoditi to mjesec dana. Ako poslije mjesec dana ne bude opet budžeta, onda će viša sila da nastupi i onda može da dođe do izbora. Mislim da je važnije pitanje zašto nema sada dogovora oko Izbornog zakona. Zato što je kasno, prije svega. Bilo bi spektakularno da se to dogovori do kraja ove sedmice."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...