IZ KRUGA 99 UPOZORAVAJU: "Licemjerno je osuđivati politiku ruskog svijeta u nastanku i priznanju Donbasa i Luganska, a u BiH konstruisati..."

"(...) uređenje koje će nužno voditi ka tome."

  • Društvo

  • 16. Mar. 2022  16. Mar. 2022

  • 2

Ultimativno insistiranje na „konačnim rješenjima“ izmjena Izbornog zakona BiH tokom predstojeće runde pregovora u Sarajevu između domaćih i inostranih aktera, predstavlja radikalnu političku činjenicu od koje će ovisiti demokratska budućnost i razvoj države ili pak put ka konačnom urušavanju Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Kruga 99.

"Ne začuđuju u tolikoj mjeri politički protagonisti Tuđmanove politike prema BiH, koja je obilježena internacionalnim presudama za udruženi zločinački poduhvat protiv BiH, koliko politika trulih ustupaka i nagovješteno popuštanje internacionalnih izaslanika prema modelima koji bi konačno dekriminizirali agresiju  i afirmisali hegemonijski karakter i etno nacionalistički ekspanzionizam i
Srbije i Hrvatske prema BiH. Bosanski državotvorni politički subjekti neće pogodovati traženim neprincipijelnim ustupcima kojim bi trajno ostala u predvorju demokratskog svijeta, interesa slobodnih građana i vrijednosti liberalne demokratije.

Licemjerno je osuđivati politiku ruskog svijeta u nastanku i priznanju Donbasa i Luganska, imperijalnih povoda za agresije na Ukrajinu, a u BiH konstruisati uređenje koje će nužno voditi ka tome. 
Sam čin otvaranja pregovora o konačnim rješenjima 'legitimnog predstavljanja' u uslovima najveće političke i sigurnosne krize, blokada institucija države i FBiH, prethodne izjave i razgovori internacionalnih predstavnika, i agresivni diplomatski pritisak Hrvatske u institucijama EU, potvrđuju opasne namjere i loš ishod predstojećih pregovora. 

Namjesto nasjedanja na zbunjujuće mantre predlagača i izaslanika, rješenja koja ne bi prihvatili u svojim zemljama, pa i elektorskog modela koji uključuje etnički ili rasni kriterij, državotvorni politički subjekti moraju jasno izraziti odlučnost i većinsku volju građana BiH za izgradnju BiH po uzoru na bilo koju državu potpune demokratije, zaštite ljudskih i građanskih prava. Izdaja tih principa ne bi bio samo kraj državotvornim političkim subjektima, već bi to značilo i poraz domovine", navode iz Kruga 99. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...