U TOKU ISTRAŽIVANJA ZA FILM "ZLATNI REZ": Na Kozari otkrivena grobnica njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata

Tokom istraživanja i priprema za ovaj film po prvi put su objavljeni u javnosti pojedine fotografije i dokumenti iz vremena Drugog svjetskog rata.

  • Društvo

  • 19. Mar. 2022  19. Mar. 2022

  • 0

Na području Knešpolja, tokom istraživanja za film "Zlatni rez" locirane su dvije grobnice pripadnika njemačkih snaga iz Drugog svjetskog rata.

"Najvjerovatnije se radi o pripadnicima njemačke Borbene grupe 'Ludwig von Baden' koji su stradali u toku završne faze neprijateljske ofanzive na Кozari od 10. juna do 15. jula 1942. godine, ili u dejstvima neposredno nakon zvaničnog kraja ofanzive na pravcu djelovanja Strigova – Čitluk – Pobrđani – Čelebinci –Vlaškovci – Maglajci“, izjavio je za RTV KD Zoran Kos, koji je radio u ekipi Lordana Zafranovića na pripremi filma „Zlatni rez 42“, i skupljajući materijal iz Arhiva i muzeja bivše Jugoslavije,

On je dodao da su u istraživačkoj ekipi još uključeni istoričari Veroljub Maletić i Boris Radaković, te pravnik Radenko Vujasin.

„Trenutno se radi na sondiranju terena i identifikaciji pripadnika njemačkih snaga. O činjenicima i rezultatima će biti obaviješteni Međunarodni i njemački Crveni krst, te organizacije koje se bave pronalaženjem nestalih iz Drugog svjetskog rata, kako bi se izvršila ekshumacija i sahrana posmrtnih ostataka“, dodao je Kos.

Tokom istraživanja i priprema za ovaj film po prvi put su objavljeni u javnosti pojedine fotografije i dokumenti iz vremena Drugog svjetskog rata. Radi se o nesređenoj građi Arhiva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...