MRAČNA STRANA ŽIVOTA SLAVNOG GLUMCA: Kćerke se odrekle Dustina Hoffmana poslije optužbi žena...

Priča se da njegova djeca iz prvog braka, biološka kćerka Karina i usvojena Jane nisu u dobrim odnosima od kako je ovaj skandal potresao svijet.

  • Show

  • 20. Mar. 2022  20. Mar. 2022

  • 0

Dustin Hoffman (84) dugo je bio jedan od omiljenih holivudskih glumaca, a onda se sve preko noći promijenilo.

Žrtve seksualnog zlostavljanja Hoffmana su progovorile o tome što su preživjele sa njim.

Dvostrukog oskarovca, koji se u posljednje vrijeme rijetko pojavljuje u javnosti, paparaci su snimili u šetnji po Los Angelesu. Bio je u sportskom izdanju i nije skidao zaštitnu masku s lica, vjerovatno jer nije želio da ga iko prepozna.

Prije nego što je Hollywood potresao ovaj skandal, Hoffman je bio glumac koji je radio punom parom. Ovako je sve počelo:

Rođen 8. augusta 1937. godine u Los Angelesu u jevrejskoj porodici.

Majka Lillian Gold bila je glumica i jazz-pijanistkinja, a otac Harry Hoffman radio je kao rekviziter u filmskom studiju u kojem je tačno na dan Dustinovog rođenja dobio otkaz. Pokrenuo je sopstveni posao, ali je ubrzo bankrotirao i zbog toga morao da proda svo pokućstvo.

"Često smo večerali corn flakes", prisjetio se Dustin koji je lik Willyja Lomana iz filma ‘Smrt trgovačkog putnika’ temeljio na očevom karakteru. Mladi Dustin bio je talentovani muzičar i njegova majka Lillian, koja se ubrzo ostavila glumačkih aspiracija kako bi odgajala sinove, željela je da nastavi da uči da svira klavir. I to klasiku, ali on je volio jazz, upisao je taj smjer, ali i brzo otkrio da nije dovoljno dobar kao što je mislio.

"Nisam bio talentovan za muziku. Nisam imao sluha", priznao je. Za razliku od dve godine starijeg brata Ronalda, koji je danas uspješan advokat, Hoffman nije bio dobar učenik. Srednju školu u Los Angelesu jedva je završio 1955. godine, a s obzirom na to da su mu ocjene bile loše, nije mogao da se upiše na Santa Monica koledž, gdje je želio da studira medicinu. Umjesto toga, prijatelj mu je preporučio da upiše časove glume.

"Tamo ne možeš da padneš razred, kao da si na fizičkom, niko ne dobija jedinicu", prisjetio se riječi svog prijatelja. Upisao je glumu uprkos tome što su se mnogi protivili.

Ipak on nije odustajao od svog sna, pa sa dvojicom prijatelja odlazi u Hollywood kako bi okušao sreću. Kako bi imao novca da preživi radio je kao konobar, ali i daktilograf pa je u minuti mogao da natipka do 90 riječi. Bio je zaposlen i kao asistent u psihijatrijskoj bolnici, bio je perač posuđa, garderober u pozorištu, tokom štrajka novina bio je kolporter na Times Squareu, prodavao je igračke u robnoj kući Mejsis...

"Rano sam počeo da dobijam takozvane karakterne uloge. A to je značilo: ili ste ružni ili ste pripadnik etničke manjine ili ste Jevrej. A onda je uslijedio film 'Diplomac' koji mu je donio veliku popularnost.

Slavu koju je odjednom stekao nakon što ga je Mike Nichols angažovao da glumi u ‘Diplomcu’ godinama kasnije nazvao je bizarnom nesrećom.

Godine 1969. oženio se balerinom Anne Byrne, ali detalji o njihovom braku i do danas su ostali nepoznanica. Usvojio je njenu kćerku iz prvog braka Karinu, a u oktobru 1970. dobili su i zajedničko dijete, kćerku Jennu.

Porodično gnijezdo su svili u njujorškoj četvrti Greenwich Village i sljedećih deset godina živjeli bezbrižno. Dustin je zaradio još četiri nominacije za Oskar, a onda je napokon 1979. i osvojio svoj prvi zlatni kip. I to za briljantnu glumu u filmu ‘Kramer protiv Kramera’ u kojem mu je partnerka bila Meryl Streep.

Hoffman je igrao radoholičara Teda Kramera kojeg je ostavila supruga Joana (Streep). Na brigu mu je ostavila sina Billyja. Ali nakon godinu i po dana vraća se po dijete zbog čega bivši supružnici počinju sudsku bitku. Za ulogu je dobio same pohvale, a u to se vrijeme je počelo da se šuška kako to ne čudi jer je i sam proživljavao sličnu situaciju. Njegov brak se bližio kraju i par se razveo 1980. godine. Razlog kraha nije poznat jer Dustin na tu temu nije dao nijednu izjavu, a novinari su jedino uspjeli da saznati da su djeca pripala majci.

"Svaki je razvod trauma, a ja nisam izuzetak. Kad posječete prst, treba vremena da rana zaraste, a kad nekoga istrgnete iz života, rana je neuporedivo dublja. Zato je jako važno da u gnjevu zbog neuspjeha nekom izjavom ili gestom ne prekoračite granicu jer to stvara nenadoknadivu štetu", objasnio je.

Ali nije dugo samovao. U novembru iste godine oženio se preduzetnicom Lisom Jo Gottsegen. Par se poznavao još iz djetinjstva kada su živjeli gotovo vrata do vrata. Njihove su majke bile prijateljice, ali kako je Lisa 15 godina mlađa od Dustina, kao djeca nisu se družili. Godinama poslije, nakon što je Dustin počeo da gradi glumačku karijeru, Lisi je umro deda i on je otišao na sahranu. Obnovili su kontakt i postali prijatelji, a nakon što se on razveo, i ljubavnici. Danas imaju četvoro djece: Jacoba Edwarda rođenog 1981, Rebeccu Lillian rođenu 1983, Maxwella Geoffreyja rođenog 1984. i Alexandru Lydiju rođenu 1987. godine, a zahvaljujući voljenoj Lisi lakše je prebrodio i smrt majke 1981. godine.

"Lisa i ja smo zajedno gotovo 40 godina, a ja još imam osjećaj da naš brak traje tek sedmicu dana. Može li čovjek da poželi ljepšu sudbinu?", jedna je od rijetkih Hoffmanovih izjava na temu privatnog života.

Skandal koji ga je koštao krijere

Pad ovog legendarnog glumca dogodio se 2017. godine. Nakon hapšenja Harveya Weinsteina, nekoliko žena se oglasilo i optužilo Hoffmana za seksualno uznemiravanje. Najviše je šokiralo to što se među njima našla i njegova 17-godišnja asistentkinja.

Hoffman se izvinio, a potom je porastao broj žrtvi. Među njima je i Kathryn Rossetter koja je sa njim glumila u predstavi 'Death of a Salesman'. Kako je ispričala, prvo je primjetila njegove poglede na audiciji, a kad je dobila ulogu, pozvao ju je u hotelsku sobu nakon jednog poslovnog ručka.

'Zašto mu je trebala soba kada je živio kilometar daleko od mjesta snimanja? Pitala sam se, ali mi je ubrzo bilo sve jasno nakon što je skinuo majicu i tražio da mu masiram leđa", ispričala je Kathryn, kojoj je on prije toga bio glumački idol.

Anna Hunter, koja je sa 17 godina radila kao asistentkinja produkcije na snimanju filma 'Death of a Salesman' iz 1985, rekla je da je Dustin govorio o seksu pred njom i neprimjereno ju dirao. 'Pitao me je: 'Jesi li imala seks preko vikenda kao što sam ti rekao'. Bio je predator, bila sam dijete i to je seksualno uznemiravanje', rekla je Anna.

"Imam visoko poštovanje za žene i osećam se užasno zbog bilo koga ko se oseća neprijtno pored mene. Žao mi je. To ne pokazuje ko sam", oglasio se Hofman nakon optužbi.

Priča se da njegova djeca iz prvog braka, biološka kćerka Karina i usvojena Jane nisu u dobrim odnosim od kako je ovaj skandal potresao svijet.

Također, javnost je bila u šoku kada se pročulo za incident na setu filma 'Kramer protiv Kramera' u kojem je glumio sa Meryl Streep. Naime, Dustin je, kako su ispričali očevici, bio nepristojan prema Meryl i ošamario je bez ikakvog razloga.

"Kad je Dustin pitao šta misli o filmskoj priči, odgovorila je iskreno bez ikakvih ublažavanja. Rekla im je da su napravili potpuno pogrešno njen lik. Istakla je da će morati da preradi neke dijelove ako žele da prihvati ulogu", otkrili su očevici.

"A kada su krenuli da snimaju, u prvoj sceni je ošamario Meryl tako jako da su joj ostali njegovi otisci prstiju na licu. I to nije bila gluma, to je bio njegov izliv bijesa koji je pravdao ulogom. Također je konstantno provocirao glumicu: 'Meryl, kako bi bilo da jednostavno odigraš tu scenu umjesto što ovdje izigravaš borca za ženska prava?'", tvrdili su prisutni na setu.

Niko sa seta filma 'Kramer protiv Kramera' nije imao lijepe riječi za glumca.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...