UKRAJINCI SE SPREMAJU NA KONAČNU POBJEDU U RATU DRONOVIMA: Na Ruse će ubrzo udariti i ‘smrtonosnim baguetteom‘ (VIDEO)

Nakon turskih borbenih dronova tipa Bayraktar s laserski navođenim raketama, Ukrajinci bi sa Switchbladeom mogli zapečatiti status pobjednika u ratu bespilotnim letjelicama protiv Rusije.

  • Svijet

  • 27. Mar. 2022  27. Mar. 2022

  • 0

Ruskim generalima, ali i njihovoj vojsci u Ukrajini, sprema se nova opasna prijetnja: oružje veličine kriške hljeba, teško samo 2,5 kilograma, koje kao letjelica može izviđati, locirati iz zraka željene ciljeve poput neprijateljskog štaba i potom ih uništiti poput kamikaze, svojom eksplozivnom bojevom glavom.

Ovaj iznimno ubojiti alat nosi se skriven u ruksaku, lansira se iz vlastite lansirne rampe i njime se lagano upravlja sa distance, putem pametnog telefona ili tableta. Leti krstarećom brzinom od oko 100 kilometara na sat uz pomoć vlastitog propelera, te u fazi uništenja dodatno ubrzava, zalijećući se u svoju metu. Zračni mu je domet oko deset kilometara.

Uvođenjem 'smrtonosnog baguettea' u borbu na ukrajinskoj strani broj bi poginulih ruskih generala u Ukrajini mogao u nadolazećim danima još drastičnije porasti.

U modernim urbanim ratovima očito više presudno ne odlučuju 'Staljinove orgulje' ili razorne aerosolne rakete, nego minijaturni ali jako precizni smrtonosni 'stršljenovi'.

Switchblade AeroVironment, minijaturna lutajuća municija, dizajnirana je svojedobno kako bi vojska SAD-a mogla dostojno odgovoriti na brojne neprijateljske zasjede u Afganistanu. Za blisku zračnu podršku u afganistanskim uslovima najčešće je trebalo puno vremena i novca: dok bi avioni i helikopteri stigli na lokaciju napadači su već obično bili daleko, a navođene rakete poput Javelina bile su prilično i teške i skupe.

Jeftini Switchblade iz vojničkog ruksaka pokazao se kao pun pogodak: na sebi ima infracrvene senzore pomoću kojih iz zraka uočava neprijateljske borce, a eksplozivnim punjenjem ih nakon zalijetanja najčešće uspijeva uništiti čak i u dubljim planinskim usjecima ili na gradskim krovovima.

Switchblade je brzo stekao slavu među marincima na afganistanskom i iračkom ratištu, te je prije desetak godina otpočela njegova serijska proizvodnja: vojska ga klasificira kao municiju za direktni napad, a ne kao dron. Za razliku od većine drugih oružja, na Switchbladeu se može opozvati, pa i preusmjeriti napad, ako se situacija na terenu nakon njegova lansiranja imalo promijeni.

Američki predsjednik Joe Biden pristao je isporučiti Ukrajini najmanje 100 Switchbladeova po ukupnoj cijeni od oko 800 miliona dolara. Britanski Telegraph piše kako vojni analitičari jako hvale ovo oružje, koje svom upravljaču tokom leta šalje preciznu optičku sliku terena, pa time i brojne nadzorne i obavještajne podatke. Iako je Switchblade neučinkovit protiv tenka ili oklopnih vozila, sposoban je gađati širok dijapazon ciljeva: od trupa, preko artiljerijskih baterija do improviziranih vojnih logora.

Mogao bi postati presudan u sljedećoj fazi rata, naročito jer dodatno narušava moral neprijateljskih vojnika osjećajem stalne izloženosti smrtnoj opasnosti.

Nakon turskih borbenih dronova tipa Bayraktar s laserski navođenim raketama, Ukrajinci bi sa Switchbladeom mogli zapečatiti status pobjednika u ratu bespilotnim letjelicama protiv Rusije. Bayraktar je naročito u ranoj fazi rata odigrao ključnu ulogu u zaustavljanju ruske invazije, uništenjima brojnih tenkovskih kolona i fatalno razarajući ruske linije snabdjevanja. Osim Bayraktara, Ukrajinci su u ratu protiv Rusa koristili i bespilotne letjelice Warmate poljske proizvodnje, teške oko 5,3 kg i sa samouništavajućim navođenjem, baš poput Switchbladea.

Ni Rusi baš nisu bez konja u ovoj utrci, u razvoj svojih borbenih dronova uložili su svojedobno čak 7 milijardi dolara, ali su im sankcije nakon aneksije Krima prilično usporile utrku u tehnologiji vojnog hardvera. Najučinkovitijim ruskim bezposadnim oružjem u zraku smatra se Zala Kyb, leteća lutajuća municija koja skače na metu prije nego detonira.

Obje zaraćene strane u Ukrajini od početka prakticiraju intenzivan rat dronovima. Istodobno se vodi i ništa manje žestok protivdronovski rat, sa slanjem lažnih ili zavaravajućih dronova (poput sovjetskog 'Striža'), ali i raznim metodama lažiranja i ometanja signala kako bi se poremetile direktne naredbe dronu njegovih pošiljatelja.

Lažne radiofrekvencije mogu dezorijentirati borbeni dron, no najnoviji modeli takvih letjelica raspolažu naprednim odbrambenim tehnikama, pa i vlastitim brzim mijenjanjem frekvencija kako bi eskivirali neprijateljske mreže.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...