ODGOVOR IZ EVROPSKE KOMISIJE: Nema novca bez povratka u državne institucije i okončanja političke krize....

Komisija namjerava da potpiše odgovarajuće ugovore o doprinosu za ove dvije investicije, vrijedne 600 miliona eura, tek nakon okončanja političke krize, uz potpuni povratak u državne institucije od strane predstavnika Republike Srpske.

  • Vijesti

  • 28. Mar. 2022  28. Mar. 2022

  • 0

"Bez državnih institucija u punim funkcijama, sposobne da usvoje sektorske strategije i predlože kvalitetne i zrele aplikacije, Bosna i Hercegovina će vjerovatno moći privući manje sredstava EU u narednim godinama", stoji u odgovoru za N1 iz Evropske komisije.

U odgovoru portaprolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernandez se naglašava da je Komisija primila prijave kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) iz Bosne i Hercegovine za prvi investicioni paket za naš Ekonomski investicioni plan. Ove prijave za IPA finansiranje obuhvataju investicije za drumske i željezničke veze na koridoru Vc, koji se nalazi na teritoriji Republike Srpske:

(a) Željeznička dionica Šamac – Doboj – Rječica sa ukupnom investicijom od 162.512.000 eura (EBRD) uključujući grant EU od 84.852.800 eura;

(b) Dionica autoputa na koridoru Vc između petlje Johovac i Vukosavlje (EIB) sa ukupnom investicijom od 463.520.000 eura uključujući grant EU od 183.688.000 eura.

Komisija namjerava da potpiše odgovarajuće ugovore o doprinosu za ove dvije investicije, vrijedne 600 miliona eura, tek nakon okončanja političke krize, uz potpuni povratak u državne institucije od strane predstavnika Republike Srpske.

U odgovoru Evropske komisije za N1 se još naglašava, da je EU upozorila političke lidere Bosne i Hercegovine da bez potpuno funkcionalnih institucija zemlja rizikuje da izgubi velike investicije, te je više puta pozivala predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u državne institucije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...