DŽAFEROVIĆ RAZGOVARAO SA PREDSJEDNICOM EVROPSKE KOMISIJE: "Bosni i Hercegovini dodijeliti kandidatski status po ubrzanoj proceduri zbog geopolitičkih i sigurnosnih imperativa!"

Džaferović je zatražio od predsjednice Evropske komisije dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini što bi imalo izuzetan značaj za stabilizaciju prilika u BiH.

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2022  30. Mar. 2022

  • 1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Briselu se sastao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji, sa naglaskom na unilateralne poteze vlasti entiteta RS kojima se ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

Ranije se Džaferović sastao s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom s kojim je razgovarao o više pitanja važnih za odnose BiH i EU.

Posebna tema razgovora s Von der Leyen bile su implikacije ruske agresije na Ukrajinu na Zapadni Balkan, posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini i djelovanju ruskog utjecaja unutar BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima aktera unutar BiH koji, kao dio ruskog utjecaja, trenutno opstruiraju provođenje EU sankcija prema Rusiji kojima se BiH na najvišem nivou pridružila.

Džaferović je zatražio od predsjednice Evropske komisije dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini što bi imalo izuzetan značaj za stabilizaciju prilika u BiH.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ne želi izbjeći svoje obaveze iz Mišljenja Evropske komisije, ali da želi isti tretman kao i druge države u smislu dobijanja kandidatskog statusa po ubrzanoj proceduri zbog geopolitičkih i sigurnosnih imperativa, naročito jer je Bosna i Hercegovina pod snažnim pritiskom ruskog utjecaja.

Razgovarano je o aktivnostima koje su imale za cilj provođenje ograničenih ustavnih i izbornih reformi, u skladu sa zahtjevom Evropske komisije da BiH provede presude Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je podvukao potrebu provođenja izbora u zakonskim terminima, jer je dovođenje u pitanje zakonskog automatizma u vezi s ovime direktan put u suspenziju demokratskog procesa i destabilizaciju najvišeg stepena.

Džaferović se na kraju zahvalio predsjednici Evropske komisije za sve što je učinila i što i dalje čini za Bosnu i Hercegovinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...